Postaviće spomen bistu Starcu Miliji

Staracu Miliji pripisuje se “veliki značaj i za multietičnost i viševjernost Crne Gore”

3626 pregleda 100 reakcija 2 komentar(a)
Kolašin (ilustracija), Foto: Privatna arhiva
Kolašin (ilustracija), Foto: Privatna arhiva

Spomen-bista Starcu Miliji Kolašincu biće do kraja mjeseca postavljena u centru Kolašina.

Na taj način, kako su “Vijestima” nezvanično kazali u kolašinskoj lokalnoj upravi, namjeravaju da podsjete na značaj, ali i da se oduže djelu autora pjesama “Ženidba Maksima Crnojevića”, “Banović Strahinja”, “Sestra Leke kapetana”, “Gavran harambaša i Limo” i “Ženidba Milića barjaktara”.

Spomen-bista djelo je renomiranog crnogorskog vajara Miodraga Šćepanovića, a o lokaciji gdje će biti postavljena u Opštini još nijesu odlučili.

“Na teritoriji našeg jezika nikada se nije rodio veličanstveniji pjesnik od Starca Milije. Uprkos tome, kod nas se, do skoro, o njemu malo znalo i malo govorilo. Za djela Staca Milije, znali su prije skoro 200 godina Johan Volfgang fon Gete i Gerhard Gezeman. Domaću slavu taj usmeni pjesnik-pjevač tek treba da stekne”, poruke su s jedne od književnih večeri posvećenih tom pjesniku.

Poznavaoci djela Staca Milije, više puta su isticali da bi trebalo ustanoviti državnu književnu nagradu s imenom tog usmenog pjesnika-pjevača. Predlog za podizanje spomenika, upravo je i potekao s jedne od književnih večeri.

Poznato je da je njegova pjesma o Maksimu Crnojeviću na njemački jezik prevedena još 1825. godine, ona o sestri Leke kapetana 1826, godinu kasnije i “Banović Strahinja”, koja je izazvala veliku pažnju Getea.

Staracu Miliji pripisuje se “veliki značaj i za multietičnost i viševjernost Crne Gore”...

“Sloboda, kojom se latio dekonstrukcije narodne tradicije, izdvaja ga iz bronze vremena. Nije se trudio da nam ostavi sliku svoje, ili nečije druge prošlosti.On prošlost nije smatrao nečim bitnim. Ni mnogo zabavnim. Ni prepoznatljivim. Premda epski orijentisan, kao i svi ljudi, dekonstruisao je istorijsku evidenciju i izbrisao vrijeme iz realnog toka stvari. Govorio je iz ličnog iskustva, ali to nije bila prošlost”, napisao je o Starcu Miliji pisac i istoričar književnosti Gojko Čelebić.

Bonus video: