Od borbe protiv korupcije zavise desetine miliona eura

Crna Gora može da očekuje podršku EU u borbi protiv epidemije ako na vrijeme ispuni propisane programske mjere među kojima su i jačanja javnih finansija, finansijske stabilnosti, poboljšanje poslovnog ambijenta i reforma socijalne zaštite

26228 pregleda 60 reakcija 22 komentar(a)
U beranskoj bolnici hospitalizovana i šestomjesečna beba pozitivna na kovid, Foto: Tufik Softić
U beranskoj bolnici hospitalizovana i šestomjesečna beba pozitivna na kovid, Foto: Tufik Softić

Od borbe protiv korupcije neće zavisiti samo kada će Crna Gora postati članica Evropske unije, već i kada će dobiti desetine miliona eura finansijske pomoći Evropske komisije u cilju ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa.

EK je pripremila 750 miliona eura vrijedne programe makrofinansijske pomoći (MFA) za pet zemalja zapadnog Balkana, među kojima je i 60 miliona namijenjenih za Crnu Goru.

Institucija na čijem je čelu Ursula fon der Lajen je kreditna sredstva koja moraju biti iskorištena za finansiranje budžeta države i refinansiranje postojećeg spoljnog duga uslovila ispunjavanjem političkih preduslova.

“Za Crnu Goru, programski uslovi za njen 60 miliona eura MFA program tiču se jačanja javnih finansija i borbe protiv korupcije, jačanja finansijske stabilnosti, poboljšavanja poslovnog ambijenta i reforme socijalne zaštite”, navodi se u saopštenju.

Vlada je sredinom prošlog mjeseca ovlastila ministra finansija i guvernera Centralne banke Darka Radunovića i Radoja Žugića da potpišu Memorandum o razumijevanju i ugovor o kreditu.

Pomoć će biti isplaćena u dva jednaka dijela od po 30 miliona eura. Aneksom Memoranduma propisani su uslovi za dobijanje drugog dijela pomoći. U dijelu koji se tiče borbe protiv korupcije, traži se izrada analize koja sadrži preporuke za racionalizaciju pravosudne mreže. Analiza mora da se zasniva na podacima i zaključcima koji se odnose na prethodne i planirane reforme u ovoj oblasti.

Prvih 30 miliona se isplaćuje po prihvatanju Memoranduma, a isplata drugog bi mogla uslijediti u posljednjem kvartalu ove ili u prvoj polovini sljedeće godine, ukoliko na vrijeme budu implementirane propisane programske mjere.

Prije puštanja druge tranše, EK će napravaiti evaluaciju napretka u ispunjavanju uslova.

“U toj evaluaciji, naročita pažnja obratiće se na reforme u cilju poboljšanja javnih finansija, finansijske stabilnosti, dobre uprave i borbe protiv korupcije, poslovnog okruženja i socijalne zaštite”, navodi se u Memorandumu o razumijevanju sa Crnom Gorom.

U slučaju negativne evaluacije, EK može zadržati sredstva dok država ne ispuni preduslove.

Kako je ranije saopšteno, za Albaniju je namijenjeno 180, Bosnu i Hercegovinu 250, Kosovo 100, a Sjevernu Makedoniju 160 miliona eura iz programa makrofinansijske pomoći. Za svaku od zemalja postoje preduslovi za dobijanje druge tranše pomoći.

Potvrđeno 65 novih slučajeva, hospitalizovana i šestomjesečna beba

Još 65 pozitivnih slučajeva infekcije otkriveno je juče u laboratorijama Instituta za javno zdravlje (IJZ), među 460 analiziranih uzoraka.

Iz IJZ je saopšteno da je 19 pozitivnih uzoraka upućeno iz Nikšića, 15 iz Podgorice, devet iz Bijelog Polja, šest iz Berana, tri iz Ulcinja i po jedan iz Bara, Mojkovca, Budve, Herceg Novog i sa Cetinja.

“Od posljednjeg presjeka Institutu su prijavljena dva smrtna ishoda kod pacijenata iz Podgorice i Nikšića, rođenih 1943. i 1945. godine, koji su liječeni u Kliničkom centru Crne Gore i OB Nikšić”, saopšteno je iz IJZ. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa Kovidom-19 od početka juna je 64, a od marta 73.

Od virusa se juče oporavilo 80 pacijenata, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva kovida-19 u Crnoj Gori 1.102.

Od početka godine registrovano je 3.813 slučajeva infekcije novim koronavirusom.

Na bolničkom liječenju juče su bila 152 pacijenta kod kojih je potvrđen kovid-19. Iz Opšte bolnice Berane kazali su da se u toj ustanovi liječe 43 pacijenta, od kojih šest ima tešku kliničku sliku.

Saopšteno je da su dva pacijenta vitalno ugrožena i da su na mehaničkoj neinvanzivnoj ventilaciji.

Iz beranske bolnice rekli su i da je hospitalizovana beba od šest mjeseci koja je pozitivna na novi koronavirus.

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) na liječenju je juče bilo 29 pacijenata. Iz KCCG su kazali da su tri pacijenta priključena na respirator - jedan na invanzivnu, a dva na neinvanzivnu mehaničku ventilaciju.

Bonus video: