u okviru "street art" festivala

TO i Opština Pljevlja nastavljaju da oplemenjuju grad

Mural na ovoj lokaciji oslikavaju umjetnici iz Pljevalja, a očekuje se da će biti završen u narednih nekoliko dana

2494 pregleda 0 komentar(a)
Mural u centru grada, Foto: Goran Malidžan
Mural u centru grada, Foto: Goran Malidžan

Turistička organizacija Pljevlja i Opština Pljevlja nastavili su oplemenjevanje javnih površina muralima u okviru projekta „Street art“ festival, vodeći se osnovnom idejom vraćanja umjetnosti u svakodnevni život ljudi i izmještanja kulturnih artefakata iz zatvorenog prostora na javne površine.

U toku je oslikavanje dijela zida na poslovno-stambenoj zgradi „Proljeće-komerc“ u samom centru grada.

“Rješenje murala na ovoj lokaciji predstavlja spoj stilskih manira koji obuhvataju široku hronološku lepezu umjetničkih vrijednosti koje je vrijeme tkalo u našem gradu. Riječ je o svojevrsnom omažu arhitekti Baju Mirkoviću koji je dao značajan doprinos u urbanističkom smislu, dajući svoj umjetnički pečat i autentičan ambijent našem gradu. Kroz motive tradicionalne šarenice, koja je svima poznata i prepoznatljiva kao pečat pljevaljskog kraja, motiv lastavice se formira na način da prikaže jedan drevni i zaboravljeni simbol koji je Bajo Mirković prepoznao i ugradio na jedno od svojih arhitektonskih izdanja. U duhu afirmisanja simbola lastavice kao simbola koji je dio mnogih kultura, a koji se pojavljuje u pozitivnom smislu i simbolizuje pozitivne vrijednosti – od onih koje simbolizuju majčinstvo, zajedništvo, mir i slogu, blagostanje i ljubav, na ovom muralu lastavica predstavlja i dobri duh grada, kako u simboličkom, tako i u estetskom smislu. Pozadinu lastavice čini klasje koje simbolizuje pljevaljsko ( pljevno ) polje po kojem je grad dobio današnji naziv”, navodi se u saopštenjuTirističe organizacije Pljevlja.

Mural na ovoj lokaciji oslikavaju umjetnici iz Pljevalja, a očekuje se da će biti završen u narednih nekoliko dana.

“Veliku zahvalnost dugujemo Tehno-gradnji doo koja je obezbijedila postavljanje skele, kao i poslovodstvu „Proljeće komerc“ AD, koji su ustupili zid poslovno-stambene zgrade za oslikavanje murala“, saopšteno je iz Turističke organizacije Pljevlja.