U Bijelom Polju i Beranama 16 lica sa invaliditetom dobija posao

Projekat će doprinijeti povećanju broja zaposlenih OSI i stvaranja uslova za njihovo zapošljavanje, ali i unapređenje znanja, kreativnosti i radnog iskustva

3616 pregleda 0 komentar(a)
OSI, Foto: Jadranka Ćetković
OSI, Foto: Jadranka Ćetković

Udruženje za podršku osobama sa invaliditetom-Bijelo Polje prezentovalo je juče projekat zapošljavanja "Unapređenje socijalizacije OSI kroz zapošljavanje", kojim će sa evidencije Biroa rada biti zaposleno osan osoba sa invaliditetom.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa: DOO "PROFI OSI" - Bijelo Polje i NVO » ENNISA « Bijelo Polje.

Projekat traje 12 mjeseci, a podržan je od ZZZCG u vrijednosti 49 hiljada eura (odnosno 95 odsto od ukupne vrijednosti).

Projekat će doprinijeti povećanju broja zaposlenih OSI i stvaranja uslova za njihovo zapošljavanje, ali i unapređenje znanja, kreativnosti i radnog iskustva.

“Za poslove grafičkog dizajnera, izabraće se dvije osobe sa invaliditetom sa završenom srednjom školom i poznavanja rada na računaru.Ostalih 6 osoba mogu biti sa završenom srednjom ili osnovnom školom. Četiri za pripremi za štampu i štampanju na različitim vrstama materijala ( kao što je tekstil, papir ili kartonska ambalaža, i sl.), a dvije na poslovima krojenja i šivenja cegera i lakih odjevnih predmeta ( konfekcijske robe )”, saopšteno je iz te NVO.

Po završenoj obuci, prije zapošljavanja, izvršiće se usmeno i praktično testiranje polaznika obuke u grafičkoj radionici i krojačkoj radionici, pred internom komisijom, u sastavu: predstavnik ZZZCG - Biroa rada BP ( mentor na projektu), koordinatora i asistenta na projektu i predavača – instruktora ( za dizajn i štampanje i za krojenje i šivenje ).

Prezentovan je i i projekat "Zaposlimo LS" koji sprovode D.O.O. "Maxhemima Company" i JU DC "Tisa", kojim je predvišena obuka i još osam lica sa invaliditetom sa evidencije ZZZCG Berane i Bijelo Polje.

U saopštenju nosioca projekta navodi se da će čitiri lica sa invaliditetom proći obuku za rad na računaru, jedan na poslovima administracije, kao i zapošavanje 3 lica u DOO "Maxhemima Company" iz Berana JU DC "Tisa" iz Bijelog Polja .

“Poslije obuke od četiri lica koja će pohađati početni kurs rada na računaru kod licenciranog organizatora obrazovanja, dva najuspješnija će se zaposliti na poslovima dispečera u taksiju kod nosioca projekta. Projekat će se posebno baviti promocijom mogućnosti LSI sa ciljem podizanja svijesti javnosti o mogućnostima LSI, promocijom samog projekta i njegovih dostignuća kao koordinacija i razvoj partnerstava između poslodavaca", navodi se u saopštenju.

Bonus video: