Ašanin: Tri pacijenta životno ugrožena, na odjeljenju pedijatrije desetogodišnji dječak

"Infekcija napravi takve promjene na tkivu pluća, tako da ostaje vremenom manji dio plućnog tkiva koji može služiti za razmjenu gasova i disanje i upravo je to što ugrožava naše pacijente u nekim situacijama“, istakao je Ašanin

10641 pregleda 46 reakcija 3 komentar(a)
Ilija Ašanin, Foto: Svetlana Mandić
Ilija Ašanin, Foto: Svetlana Mandić

Na bolničkom liječenju u nikšićkoj Opštoj bolnici nalazi se 47 pacijenata od kojih su 46 kovid pozitivni, dok jedan pacijent čeka rezultate.

Prema riječima direktora bolnice, Ilije Ašanina, tri pacijenta se nalaze na odjeljenju intezivne njege i životno su ugroženi, a jedan od njih je od prije dva dana na invenzivnom tipu ventllacije.

Prema njegovim riječima, na infektivnom odjeljenju je 41 pacijent, pet na odeljenju psihijatrije i jedan desetogodišnji dječak, koji ima komplikovanu obostranu upalu pluća, je na odjeljenju pedijatrije.

„Svi pacijenti koji se prime u Opštu bolnicu su pacijenti sa težom kliničkom slikom, koja podrazumjeva obostranu komplikovanu upalu pluća. Upravo takvu sliku ima i dječak koga smo primili prije dva dana. On je trenutno stabilnih vitalnih parametara i očekujemo da će vrlo brzo biti izliječen“, kazao je Ašanin.

Kako je naglasio pacijenti koji se nalaze u Opštoj bolnici su uglavnom srednje životne dobi, mada ima i djece, ali i starijih.

„To samo po sebi govori da ovaj virus nije specifičan, kao što se ranije mislilo, da su pacijenti u nekim poznim životnim godinama, nego se radi o tome da niko nije imun kada je u pitanju covid infekcija. Ono što negdje stalno govorimo sa ovog stručnog aspekta, jeste da se radi o izuzetno patogenom virusu koji pravi ozbiljne destrukcije posebno kad je u pitanju respiratorni sistem, pravi destrukciju plućnog tkiva. Infekcija napravi takve promjene na tkivu pluća, tako da ostaje vremenom manji dio plućnog tkiva koji može služiti za razmjenu gasova i disanje i upravo je to što ugrožava naše pacijente u nekim situacijama“, istakao je direktor Opšte bolnice u Nikšiću.

Do sada je u toj zdravstvenoj ustanovi liječeno preko 140 pacijenata i, prema riječima Ašanina, veliki broj je kući otišao izliječen.

Nažalost, bilo je i onih koji su izgubili bitku sa koronavirusom.

„Čak smo imali pacijente koji su starosti od 90 i od 92. godine, koji su primljeni u izuzetno lošem stanju, ali smo uspjeli svi da se izborimo sa time i da ih vratimo kućama. Nažalost, ima pacijenata koji su u odnosu na njih bili jako mladi i kod njih nismo uspjeli zajednički da pobijedimo stanje koje su imali i posledice koje je prouzrokovao kovid“, kazao je Ašanin i dodao da se mogu pohvaliti rezultatima liječenja u Opštoj bolnici Nikšić.

Dezinfekcioni tunel, koji su dobili kao donaciju i koji se nalazi na ulazu u bolnicu još uvijek nije u funkciju i prema riječima Ašanina čim dobiju odgovarajuće dezinfekciono sredstvo i on će početi da se koristi.

„Moramo voditi računa da to bude dezinfekciono sredstvo koje ne ostavlja posljedice na garderobi onih koji prolaze kroz tunel, jer smo imali neka iskustva iz okruženja gdje su se stavljala neodgovarajuća dezinfekciona sredstva. Onda je posle bilo problema oko tužbenih zahtjeva zato što su se neki žalili da im je dio garderobe oštećen. Da ne bismo došli u tu situaciju, naručili smo dezinfekciona sredstva od onih dobavljača koji nam garantuju da nećemo imati takve probleme“, istakao je Ašanin.

Pošto se veliki broj roditelja, kako je kazao, interesovao kada će početi da se radi ultrazvuk kukova beba, Ašanin je kazao da sa snimanjima počinju naredne sedmice i da će za mjesec i po postići redovnost u kontroli kukova.

„Mi smo kao kovid bolnica morali da se usredsredimo na bavljenje liječenjem kovid pacijenata, tako da smo izmjestili značajan dio odjeljenja i smjestili ih faktički na dva sprata, tako da smo sa prostorom bili u deficitu. Prostor koji je bio ranije namijenjen za ultrazvuk kukova beba određen je za drugu namjenu vezanu za kovid, ali od sledeće nedjelje ćemo početi da radimo ultrazvuk kukova beba u prostoru radiološke službe“, kazao je Ašanin i dodao da će svi roditelji biti obaviješteni o terminima i pozvani od strane medicinskog osoblja.

Bonus video: