Kako do besplatnih knjiga za školu

“Roditelji” organizuju akciju za ugrožene porodice, “Crno na bijelo” predlaže elektronske udžbenike

2091 pregleda 2 komentar(a)
Prodaja udžbenika u knjižarama počela u petak, Foto: Luka Zeković
Prodaja udžbenika u knjižarama počela u petak, Foto: Luka Zeković

Udruženje “Roditelji” pokrenulo je humanitarnu akciju “Podijelimo, jer zajedno možemo više” kako bi djeci iz socijalno ugroženih porodica pomogli da se pripreme za novu školsku godinu. To je deseta takva inicijativa te NVO.

Iz Udruženja su saopštili da ova godina zbog epidemije novog koronavirusa donosi najviše neizvjesnosti za roditelje, a akcija će trajati do 31. avgusta.

“Akcija je namijenjena djeci koja su uključena u programe ‘Podrška pri učenju’ i ‘Učionica Družionica’ u Podgorici i Nikšiću, u okviru kojih se djeci u toku cijele godine pruža podrška u obrazovanju, socijalnoj integraciji i razvoju. Osim njih, na evidenciji udruženja ‘Roditelji’ nalazi se još preko 200 socijalno ugroženih porodica iz više gradova s 448 djece, koji žive na rubu egzistencije i kojima je ovaj vid podrške neophodan”, navode iz Udruženja.

Zbog postojeće situacije izazvane pandemijom koronavirusa, istakli su da je dodatno produbljeno siromaštvo socijalno ugroženih porodica, ali i ne samo njih.

“Sve je više onih koji ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe i iz dana u dan nam se obraćaju za pomoć, posebno u pripremi djece za školu”, kazala je Tanja Ćirović iz te NVO.

“Roditelji” su početkom avgusta uputili zahtjev premijeru Dušku Markoviću, Vladi i predsjednicima opština da u najkraćem roku pronađu rješenje da se obezbijede besplatni udžbenici za sve razrede osnovne škole, a ne samo tamo gdje takva podrška već postoji. Odgovore, međutim, nijesu dobili.

Iz koalicije “Crno na bijelo” juče su saopštili da bi najbolje i najisplativije rješenje bilo da udžbenici budu dostupni i na internetu.

“Već sada svi udžbenici postoje u elektronskoj formi, jer su morali biti pripremljeni za štampu. Predlog je primjeren s obzirom na to da je Ministarstvo prosvjete uveliko u procesu digitalizacije nastave, ali i zbog toga što smo se deklarisali kao ekološka država koja treba na svaki način da umanji upotrebu štampanog papira”, kazala je Milica Kankaraš iz te koalicije.

Smatra i da bi besplatnim štampanim, ali i elektronskim udžbenicima pomogli “ne samo roditeljima koji su suočeni s finansijskim poteškoćama usljed kovid krize, već bi i umanjili negativni trend na koji je UNICEF skrenuo pažnju u svojoj Studiji o preprekama u obrazovanju u Crnoj Gori (jun 2013)”.

Prodaja kompleta udžbenika u crnogorskim knjižarama počela je u petak 14. avgusta.

Bonus video: