Kolašin postavio apsolutni rekord u asfaltiranju

Za dva mjeseca, daleko nadmašeno i sve što je ukupno urađeno od početka mandata aktuelne vlasti

7535 pregleda 20 reakcija 19 komentar(a)
Asfaltiranje u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Asfaltiranje u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Intenzitet i obim radova na saniranju, rekonstrukciji i asfaltiranju saobraćajnica širom kolašinske opštine, tokom minula dva mjeseca, daleko su nadmašili sve što je u toj oblasti ukupno urađeno od početka mandata aktuelne lokalne vlasti 2018. godine. Asfalt u nekim naseljima postavljen je ovog ljeta poslije više od 20 godina od kako su ta naselja formirana. Asfaltiralo se i u dvorištima zgrada, prilazima privatnim kućama, u udaljenim selima...

Prema podacima, koje su iz Sekretarijata za uređenje prostora, komunalne poslove i saobraćaj dostavili, odgovarajući na pitanja “Vijesti“ tokom jula i avgusta, mehanizacija je bila angažovana na više od 10 putnih pravaca, ulica, uličica, prilaza zgradama.

“U proteklom periodu asfaltirana je Ulica 29. decembra, zatim ulice u naselju Donji Pažanj, ulica prema zgradi Distribucije ka zgradi S4, u naselju Breza, od restorana Vodenica do kasarne. Asfalt je postavljen i na prilazu do zgrade za prosvjetne radnike u Ulici Milutina Lakićevića, na putu Željeznička stanica - Izlasci... Asfaltiran je i put od pumpe Jugopetrola ka selu Lugovi. Takođe, asfaltirani su putevi u Gornjoj Morači, zatim put u Donjem Starču u dužini od 200 m, u Gornjem Starču put ka groblju u dužini od 200 m, kao i put Starče - Ljevišta u dužini od 300 metara. Radilo se i na putu prema Vardištima, u dužini od 350 metara. Sanirali smo put Dragovića Polje - Starče u dužini od 50 metara”, odgovorili su iz Sekretarijata za uređenje prostora.

Iz tog sekretarijata nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti“, šta je od tih radova finansirano novcem države, a šta iz lokalnog budžeta... Jedan dio radova na putnoj infrastrukturi, potvrdili su u Sekretarijatu, završen je donacijima. Na pitanje “Vijesti” o čijim donacijama je riječ nijesu odgovorili ni poslije osam dana.

“Shodno zakonskim propisima o donacijama asfaltirani su djelovi ulica u Donjem Pažanju, Gornjem Pažanju, Drijenku i na putu od Željezniče stanice ka Izlascima. Još uvijek nemamo tehničke izvještaje s terena i čim ih dobijemo biće vam dostavljeni“, piše u odgovorima „Vijestima“.

Dio kolašinske opozicije tvrdi da ima dokaze da su napravljene brojne zloupotrebe u vezi s projektima asfaltiranja kolašinskih ulica. Kako je juče saopštio šef odborničkog kluba i potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović, napravljena su i krivična djela, kada je riječ o pojedinim ugovorima o donacijama.

“Ugovor o donaciji s Bemaksom, koji je po zakonu morao biti zaključen prije, a ne nakon završenih radova, zaključen je na dan 11. 8. 2020. godine, a u djelovodnu knjigu zaveden retroaktivno u julu. Time je predsjednik Opštine Milosav Bulatović i njegova administracija, uključujući službu glavnog administratora i sekretarijata za opštu upravu, napravili niz krivičnih djela od zloupotrebe službenog položaja do podstrekavanja drugog na vršenje krivičnog djela“, tvrdi Martinović.Demokrate su, podsjeća on, 4. avgusta tražili sve ugovore o donacijama sa Bemaksom, kao i uvid u djelovodnu u knjigu. Prema Martinovićevim riječima, “niko nije odgovarao dok se pravno „muljanje“ nije sprovelo do kraja pa su predstavnici lokalne samouprave tek 13. avgusta rešenje kojim je omgućen uvid“.

On tvrdi da je “kolašinsko asfaltiranje iz donacija rađeno pod direktnom kontrolom kolašinskog rukovodstva DPS-a“. Asfaltirano je, kaže Martinović, “samo odabranim i privilegovanim, a pojedini iz vlasti su dobili asfalt i u dvorišta svojih kuća“.

Bonus video: