Opštinu Budva čuvaju tri agencije i policija

Iako je objavljeno da je Budva, nakon sprovedenog javnog poziva zaključila ugovor s firmom “Bim security” vrijedan 40.000 eura, izostavljena je bitna informacija da je lokalna uprava angažovala još dvije agencije

46250 pregleda 354 reakcija 117 komentar(a)
Privatno obezbjeđenje na ulazu u Opštinu, Foto: Vuk Lajović
Privatno obezbjeđenje na ulazu u Opštinu, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva je jedna od najčuvanijih lokalnih uprava u Crnoj Gori, pa osim toga što je punih mjesec dana čuva svakodnevno kordon interventne jedinice budvanske policije, novoustoličena vlast predvođena Nikolom Divanovićem angažovala je čak tri privatne agencije za zaštitu imovine i lica.

Od 17. juna, kada je Upravna inspekcija uz asistenciju policije ušla u zgradu i uhapsila tadašnje čelnike Opštine i Skupštine opštine Marka Bata Carevića i Krsta Radovića, novo rukovodstvo je odmah angažovalo dodatno privatno obezbjeđenje, koje je svakodnevno u zgradi lokalne uprave, na glavnom i službenom ulazu, te kontroliše sve koji namjeravaju da uđu.

Iako su mediji prije nekoliko dana objavili da je Opština Budva, nakon sprovedenog javnog poziva zaključila ugovor s firmom “Bim security” vrijedan 40.000 eura, čiji pripadnici će biti zaduženi da obezbjeđuju i čuvaju upravnu zgradu, te kancelarije gradonačelnika 24 sata punih 365 dana, izostavljena je bitna informacija da je lokalna uprava angažovala još dvije agencije. Naime, “Bim security” je i za vrijeme Carevića na javnom pozivu dobio posao i njihovi službenici su obezbjeđivali zgradu. Međutim, nakon što su Carević i Radović, kao i odbornici DF-a i Demokrata nakon 17. juna uspjeli da uđu u zgradu, tada je nova većina, na sjednici Skupštine opštine, donijela odluku da se angažuje dodatno obezbjeđenje.

Od tada na ulazu u zgradu Opštine svakoga dana ujutru su kordoni pripadnika obezbjeđenja podgoričke firme “Respect security” i nikšićke kompanije “Vector system security” koje su registrovane za zaštitu lica i imovine.

“Vijestima“ je nezvanično rečeno da je mjesečni ugovor jedne od ove dvije firme nešto manji od pet hiljada eura. Pripadnici obezbjeđenja tih firmi angažovani su ne za dnevnice, već dobijaju mjesečne plate.

Ugovori s ovim firmama nijesu objavljeni na zvaničnom sajtu Opštine, iako to svakodnevno insistiraju i Carević i Radović, kao i odbornici DF-a i Demokrata, kojima privatno obezbjeđenje punih 60 dana ne dozvoljava da uđu u zgradu Opštine.

Svakog jutra dešavaju se identične scene, kada privatno obezbjeđenje iz Podgorice i Nikšića postavi živi zid i ne dozvoljava odbornicima da uđu u skupštinsku službu. Nerijetko dolazi i do incidenata.

Za razliku od ugovora za dodatno obezbjeđenje, ugovor s “Bim security” je objavljen i stoji da je “obezbjeđenje dužno da čuva Opštinu 24 sata, sedam dana u nedjelji, od ponedjeljka do nedjelje, punih 365 dana“.

Kada je riječ o obezbjeđenju kancelarije predsjednika Opštine, u kojoj trenutno sjedi Divanović, prema ugovoru s “Bim security”, pripadnici ove agencije su dužni da ih čuvaju osam sati dnevno: kancelarije se nalaze na prvom spratu i pripadnici obezbjeđenja moraju biti od 8 sati izjutra do 16 sati popodne i to pet dana u sedmici od ponedjeljka do petka.

Prema ugovoru, na koji je potpis stavio Divanović, “Bim security” mora da kontroliše sve osobe koje ulaze u zgradu i vode evidenciju u skladu s uputstvom iz Opštine.

“Angažovano obezbjeđenje moralo bi da interveniše u slučaju nepristojnih verbalnih ili fizičkih kontakata nastalih u bilo kojem organu, na način da se obezbijedi poštovanje pravila unutrašnjeg reda i sarađuju s nadležnim organima - Upravom policije, Službom zaštite i spasavanja i Službom hitne pomoći“, navodi se u ugovoru.

Sudeći po istrajnosti Carevića i Radovića, kao i odbornika DF-a, Demokrata, SNP-a, dodatno obezbjeđenje i pripadnici policije moraće da budu na ulazu zgrade Opštine sve do 30. avgusta, kada su u Budvi zakazani redovni lokalni izbori.

Bonus video: