ministar kulture u radnoj posjeti budvi

Bogdanović: U fokusu saradnje infrastrukturno osnaživanje i novi repertoarski koncept Grada teatra

„Vjerujem da postoji prostor za realizaciju ideje o ovom festivalu kao međunarodnoj muzičkoj smotri, koja će žanrovski biti usklađena sa aktuelnim trendovima“, naglasio je ministar Bogdanović

4197 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture
Foto: Ministarstvo kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u radnoj posjeti Budvi, gdje je sa predsjednikom Opštine Nikolom Divanovićem i njegovim saradnicima razgovarao o unapređenju kulture u ovom gradu, dosadašnjim projektima i budućim oblicima saradnje na više nivoa. Jedna od ključnih tema sastanka bila je budućnost festivala Grad teatar, u kontekstu njegovog infrastrukturnog snaženja, ali i nužnosti usmjeravanja repertoarskog koncepta na domaću produkciju i širi regionalni okvir.

„Saglasili smo se da je neophodno da već sada i sa lokalnog i sa nacionalnog nivoa počnemo da radimo kako bi sljedeće festivalsko izdanje i u programskom i u tehničkom smislu doživjelo iskorak u odnosu na prethodne godine. Takođe, cijenim da je vrijeme da ozbiljnije pristupimo inicijativi da Grad teatar postane manifestacija od posebnog značaja, što ovaj festival svojim renomeom definitivno zaslužuje“, kazao je Bogdanović.

Imajući u vidu da Budva ima potencijal za značajnije kulturno-umjetničke programe i van ljetnje sezone, na sastanku je konstatovana potreba za uspostavljanjem zatvorene scene, a bilo je riječi i o promociji Budve kao filmske destinacije.

„Sa rukovodstvom Filmskog centra razmotrićemo opcije koje su, siguran sam, brojne, nakon čega ćemo početi razradu koncepta shodno kojem će Budva biti vidljivija kao lokacija na širem filmskom tržištu“, poručio je Bogdanović.

Sagovornici su ocijenili da je Budvi neophodno vratiti Pjesmu Mediterana, manifestaciju po kojoj je ovaj grad dugo bio prepoznat na regionalnoj muzičkoj mapi.

„Vjerujem da postoji prostor za realizaciju ideje o ovom festivalu kao međunarodnoj muzičkoj smotri, koja će žanrovski biti usklađena sa aktuelnim trendovima“, naglasio je ministar Bogdanović.

Sagovornici su akcentovali značaj jačanja saradnje kada je riječ i o kulturnoj baštini ovog područja, uz poseban naglasak na fortifikacije i podvodna arheološka istraživanja.

Tokom radne posjete Budvi, ministar Bogdanović posjetio je danas i Spomen dom „Crvena komuna“, u kontekstu priprema za obilježavanje stogodišnjice prve komunističke opštine na Jadranu - petrovačke Crvene komune, koju planira Opština Budva.

„Ministarstvo kulture sa posebnim senzibilitetom podržaće obilježavanje ovog značajnog jubileja“, poručio je Bogdanović.

Divanović je izrazio je zadovoljstvo današnjim plodotvornim susretom sa ministrom Bogdanovićem, posebno pozdravljajući podršku Ministarstva kulture u ambicioznim planovima ove opštine za obilježavanje jubileja Crvene komune. Kako je naglasio, od velikog je značaja i spremnost Ministarstva da pomogne revitalizaciju kulturnih manifestacija po kojima je Budva prepoznata.

„Na taj način dodatno ćemo afirmisati kulturni život, ali i obogati turističku ponuda našeg grada“, kazao je Divanović.

Preporučujemo za Vas