MO: Uzaludni pokušaji kompromitacije VCG, partijska pripadnost nije kriterijum za napredovanje

Oni pojašnjavaju da osim onih koji su za to nadležni, u VCG niko drugi ne može dati saglasnost za bilo kakvo napredovanje u Vojsci, što je jasno propisano

21409 pregleda 576 reakcija 89 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon što je danas ranije portal In4s objavio snimak na kome, kako tvrde, Dušica Vulić iz mjesne kancelarije Demokratske partije socijalista u Zagoriču u Podgorici razgovara sa ženskom osobom o napretku u Vojsci Crne Gore, kojoj govori da je tražena partijska provjera, te da je "teren ne prepoznaje" kao Crnogorku, Ministarstvo odbrane odgovorilo je "Vijestima" na pitanja da li je za napredovanje u vojsci potrebna članska karta DPS-a, i da li mjesni odbori Demokratske partije socijalista daju saglasnost na angažmane u Vojsci Crne Gore.

"Kao što je i propisano Zakonom o Vojsci Crne Gore, svaki pripadnik Vojske Crne Gore dužan je da službu vrši politički neutralno i nepristrasno, u skladu s javnim interesom. Takođe, pripadnici VCG dužni su da se uzdržavaju od javnog ispoljavanja političkih stavova, a ne mogu biti ni članovi političkih organizacija. Stoga, partijska pripadnost nije i ne može biti kriterijum za napredovanje", navodi se u odgovoru "Vijestima".

Kako tvrde, Vojska Crne Gore se ponosi time što je vojska građanske države, koja okuplja ljude različitih uvjerenja, nacija i vjera, objedinjenih oko ljubavi prema Crnoj Gori i želje da služe i štite građane, kojima je uvijek na usluzi.

"To se moglo vidjeti tokom izazovnih momenata, poput velikih poplava, požara, sniježnih i drugih nepogoda koje su pogađale našu zemlju u godinama za nama, kao i tokom pandemije koronavirusa, kada su pripadnici VCG bili angažovani od sjevera do juga kako bi dekontaminirali javne površine, čuvali karantine, dostavljali pomoć i obavljali vazdušni medicinski transport", kazali su iz MO.

Oni pojašnjavaju da osim onih koji su za to nadležni, u VCG niko drugi ne može dati saglasnost za bilo kakvo napredovanje u Vojsci, što je jasno propisano.

"Takođe, Vojska Crne Gore nikada nije učestvovala u predizbornim aktivnostima bilo koje partije, već obavlja svoje planirane zadatke tokom cijele godine, bila ona izborna ili ne", kaže se u odgovoru MO.

Oni su kazali da je važno naglasiti da je "inženjerska četa Vojske Crne Gore raspoređena u nekoliko opština i to na osnovu ugovora koji su ranije potpisani. Dakle, kada lokalne zajednice iskažu potrebu za angažovanjem timova, ta četa VCG se raspoređuje, što je svakako dio njene treće misije, a koja se odnosi na pomoć stanovništvu".

Poručili su da su u Vojsci Crne Gore zastupljeni su pripadnici svih nacija, koji vole i poštuju državu čiju zastavu nose i brane.

"Zato poručujemo da su uzaludni svi pokušaji kompromitacije VCG, koji su intezivirani od početka ove godine. Vojska bilježi konstantan rast povjerenja, što će se, sigurni smo, i nastaviti", kaže se u odgovoru MO "Vijestima"

Bonus video: