Umjesto da povećaju, u Kolašinu smanjili broj vatrogasaca

Za intevencije često angažuju i kolege koji nijesu u smjeni, tvrdi Darmanović

6970 pregleda 128 reakcija 3 komentar(a)
S jedne od akcija kolašinskih vatrogasaca, Foto: Dragana Šćepanović
S jedne od akcija kolašinskih vatrogasaca, Foto: Dragana Šćepanović

Umjesto dosadašnjih 13, kolašinska Služba zaštite imaće 12 vatrogasaca-spasilaca, predviđeno je novim Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Komandir te službe Željko Darmanović više puta je upozoravao da je, s obzirom na razuđenost opštine i obim nadležnosti, u Kolašinu potrebno bar 16 vatrogasaca.

Za povećanje broja operativaca izvršilaca u Službi zaštite, nezvanično su kazali u kolašinskoj Opštini, za sada nema novca. Uprkos tome, novim Pravilnikom, sistematizovano je mjesto budućeg Darmanovićevog zamjenika, ali i za savjetnika za administrativno-tehničke poslove. Za oba ta radna mjesta potrebna je visoka školska sprema.

“I dalje mislim da je kolašinskoj Službi zaštite potrebno 16 operativaca. Nadam se da će se u dogledno vrijeme steći uslovi za takvu organizaciju službe. To je zaista neophodno, jer sada nas je po trojica u smjeni, a ja na teren, na primjer, prilikom saobraćajnih nesreća u kanjonu Morače, ne krećem bez tima od najmanje četiri čovjeka. To se često dešava i zahtijeva angažovanje kolega, koji u tom trenutku nijesu u smjeni“, objašnjava Darmanović za „Vijesti“.

Starosna struktura kadra, takođe je jedan od izazova. Većina operativaca stariji su od 50, a čak osam vatrogasaca ima preko 55 godina. Prema propisima, čija primjena, bar u Kolašinu, još nije zaživjela, precizirano je da služba vatrogascu-spasiocu traje do navršene 55-e godine života.

Darmanović, ipak, smatra da je sistematizovanje mjesta njegovog zamjenika, unapređenje rada službe. I komandir i zamjenik, tvrdi Darmanović, biće, kada je potrebno, na terenu s ostalim kolegama.

Kolašinski vatrogasci su, kako su napisali u godišnjem izvještaju o aktivnostima Službe zaštite, tokom prošle godine imali čak 271 intervenciju.

Zaduženi su za gašenje požara na 894 kvadratna kilometra, koliko je površina kolašinske opštine, kao i intervencije prilikom saobraćajnih udesa duž 60 kilometara magistrale ka Podgorici. Pored toga, opština Kolašin ima 210 kilometara lokalnih i 364 kilometara šumskih puteva, od kojih je većina “zarasla“ zbog nekorišćenja.

Lani, kako navode u izvještaju, najteže je bilo prilikom gašenja požara Seoca - Vučje - Rujica - Crkvine, kada su skoro dvije sedmice bili neprekidno na terenu. I taj požar izazvan je nepažnjom, a tokom intervencije, vatrogasci su od vatre odbranili dvadesetak stambenih objekata.

Među mjerama koje su vatrogasci predložili nadležnima, između ostalog, su i “nabavka odijela za prilaz vatri i tehničke intervencije, planinsko penjačka odijela, rukavice, šljemovi, opasači...“. Takođe, predlažu da se obave pripreme za kadrovsko popunjavanje i podmlađivanje Službe.

Bonus video: