Nova pješačka staza do uvale Oblatna

Uređena nova atrakcija u Krtolim akod Tivta, na hridinama sjeverozapadnog dijela zaliva Trašte

10714 pregleda 2 komentar(a)
Nova staza u zalivu Trašte, Foto: Siniša Luković
Nova staza u zalivu Trašte, Foto: Siniša Luković

Pješačka staza duga oko 700 metara, od marina naselja do uvale Oblatna i plaže Almara nova je atrakcija turističkog kompleksa Luštice Bay u Krtolima kod Tivta.

Staza je namijenjena svim stanovnicima, gostima i posjetiocima tog rizorta. Privremena pristupna staza formirana je, kako je saopšteno iz Luštice Bay, adaptacijama u prostoru, minimalnim modelovanjem terena na stjenovitoj podlozi i bez trajnih fizičkih promjena. Staza, uklopljena u okolinu, ima nekoliko drvenih mostića preko postojećih uvala, dok je preko strmih stijena urađena drvena staza kako bi bio očuvan prirodni ambijent obale u zalivu Trašte.

„Očekujemo da će biti veoma zanimljiva svim posjetiocima jer se radi o ugodnoj pješačkoj ruti, od ulaza na parking u marina naselju, pa sve do uvale Oblatna i plaže Almara. Na nekoliko mjesta su formirane tačke za predah, s drvenim klupama s kojih se pruža vrlo lijep pogled na more. Ove godine smo se opredijelili da budemo najviše u društvu prirode i na otvorenom. I naše aktivnosti su bile usmjerene na bogaćenje ponude, pa su tako naši novi sadržaji čak tri plaže, novi svjetionik i terase i bašte novih lokala na šetalištu“, kazala je Dragana Bećirović, PR savjetnica Luštice Bay.

Na djelovima nove staze gdje je teren ravan, šetališni koridor je izveden nasipanjem bijelog šljunka granulacije od 4 do 8 milimetara. Ruta je vizuelno zaštićena s mora, duž ivica od prirodnog kamena s lokacije, u boji prirodnog okruženja da ne narušava izgled. Visinska razlika nivoa staze je prevaziđena širokim stepeništima od četinarskih oblica. Zavisno od prirode terena negdje su to drvene letvice, na nekim mjestima prirodne grane koje su pričvršćene na postojeće zelenilo, a drveni stubići su postavljeni na lokacijama na kojima je bilo potrebno obezbijediti dodatnu zaštitu.

Bonus video: