POLOŽIĆE CVIJEĆE U ZNAK SJEĆANJA

Podgorica da čuva uspomenu na Srđana

"Podgorica ima mnogo razloga da čuva uspomenu na Srđana i druge antifašiste koji su životom platili odbranu slobode, odnosno ljudskosti", kaže se u saopštenju Foruma Bošnjaka
5 komentar(a)
Srđan Aleksić, Foto: Vesti-online.com
Srđan Aleksić, Foto: Vesti-online.com
Ažurirano: 01.02.2019. 11:22h

Predstavnici Foruma položiće cvijeće na Bulevaru Srđana Aleksića, u znak sjećanja na 25. godišnjicu smrti mladića, koji je 1993. godine ubijen, jer je branio sugrađanina druge nacionalnosti, Bošnjaka Alena Glavovića.

Na inicijativu Foruma Bošnjaka, nova saobraćajnica pored spomen parka na Pobrežju od 2013. godine nosi ime Bulevar Srđana Aleksića, a 2013. godine na dan sjećanja u bulevaru je zasađeno Srđanovo drvo.

Aleksić je, kako se navodi, izuzetan primjer mladog čovjeka, koji je svojim životom platio uvjerenje da su mu preči drug, komšija i prijatelj od bilo kakvih ideologija, pa čak i od vojne komande. 

"Podgorica ima mnogo razloga da čuva uspomenu na Srđana i druge antifašiste koji su životom platili odbranu slobode, odnosno ljudskosti", kaže se u saopštenju Foruma Bošnjaka. 

Aleksić je poginuo 21. januara 1993. godine, kada je grupa rezervista Vojske Republike Srpske, čiji je on bio pripadnik, na trebinjskoj pijaci maltretirala Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja. Aleksić mu je pomogao, dok je nekoliko ljudi u blizini mirno posmatralo. Četvorica vojnika su pretukli Aleksića, koji je zbog povreda pao u komu, a preminuo je nakon šest dana, 27. januara. Jedan od ubica poginuo je na ratištu, a ostala trojica osuđeni su na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.Glavović je preživio rat i danas živi u Švedskoj sa suprugom i dvoje djece.