Pregledali više od tri hiljade sportista

U Centru za dijagnostiku u Nikšiću uradili mjerenja 70 reprezentacija i 100 klubova

1937 pregleda 1 komentar(a)
Ekipa Centra tokom jednog od mjerenja, Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje
Ekipa Centra tokom jednog od mjerenja, Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

U Centru za dijagnostiku, koji se nalazi u sklopu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, od 2017. godine do danas realizovano je 180 antropometrijskih mjerenja i sakupljen uzorak od preko 3.000 sportista.

“Uradili smo mjerenja 70 reprezentacija, 100 klubova i 10 individualnih sportista koji su stipendirani od Crnogorskog olimpijskog komiteta. Ono što je bitno naglasiti je da u ukupnom uzorku imamo 90 klubova i reprezentacija iz zemalja okruženja i inostranstva, kao i da imamo reprezentitivne šampione Evrope i svijeta u juniorskom i seniorskom uzrastu i učesnike kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope u fudbalu i Evrolige u košarci“, kazao je dr Ivan Vasiljević.

Centar za dijagnostiku je akreditovan od Ministarstva nauke, a od Univerziteta Crne Gore sistematizovan kao naučno- istraživačka institucija.

Prema riječima Vasiljevića, mjerenja su od velikog značaja za mlade sportiste radi provjere usklađenosti i razvoja koštanog, mišićnog i masnog tkiva u fazama ubrzanog tjelesnog rasta i razvoja, “kada usljed nestručnog rada i zanemarivanja pojedinih faktora sazrijevanja, može doći do negativnih i štetnih, često trajnih promjena lokomotornog aparata i metabolizma“.

“Fakultet za sport i fizičko vaspitanje će na osnovu rezultata da kojih dođe u sklopu Centra, na stručan način sagledati i na osnovu njih dati smjernice za dalji rad funkcionisanja kako samih sportista, tako i klubova i saveza“, objasnio je Vasiljević.

Prema njegovim riječima, njihova pažnja je usmjerena na morfološku dijagnostiku koja se odnosi na oblik i građu čovjekovog tijela kao i kompletnu tjelesnu kompoziciju.

„U Centru postoji određena aparatura za morfološku, funkcionalnu i motoričku dijagnostiku sa kojom realizujemo mjerenja sportista. Kompletna antropometrijska mjerenja realizovana su inovativnom vagom koja radi na principu bioelektrične impadanse za detekciju potkožnog masnog tkiva, visceralnih masti, mišićne mase, mineralnog sastava kostiju, proteina u tijelu, parametara metabolizma i kompletne segmentne analize tijela“, istakao je Vasiljević.

Bonus video: