Crkvena opština Cetinje: Policija nasilje nad Crkvom uzdigla na viši nivo

"Cetinjski sveštenici i vjernici nisu mogli ni da priđu Ivanovim koritima, a kamoli da uđu u Preobraženjsku crkvu da bi u njoj proslavili hramovni praznik kako dolikuje", navodi se u saopštenju CO Cetinje

11119 pregleda 942 reakcija 25 komentar(a)
Crkva na Ivanovim koritima, Foto: Mitropolija.com
Crkva na Ivanovim koritima, Foto: Mitropolija.com

Policija je nasilje nad Crkvom jutros na Ivanovim koritima uzdigla na viši nivo, saopšteno je iz Crkvene opštine Cetinje.

"Nezakoniti i necivilizovani odnos Uprave policije po pitanju služenja Svete Liturgije u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima je ove godine, valjda na krilima opšte režimske represije prema Crkvi i vjernicima, iskazane mjesecima unazad, uzdignut na viši nivo. Ovoga puta cetinjski sveštenici i vjernici nisu mogli ni da priđu Ivanovim koritima, a kamoli da uđu u Preobraženjsku crkvu da bi u njoj proslavili hramovni praznik kako dolikuje. Saobraćaj je bio zaustavljen kilometrima daleko od crkve. Posljednjih nekoliko godina će u ljetopis toga hrama biti upisane kao najtragičnije u njegovoj istoriji", navodi se u saopštenju CO Cetinje.

Sveštenstvu i vjernicima se, kako ističu, nakon vjekova neometanog bogosluženja, zabranjuje da obavljaju bogosluženje.

"Ako se ovo radi sa hramom koji je u nespornoj crkvenoj svojini, možemo da zamislimo šta bi se i kako činilo da se sprovede bezakono oduzimanje hramova i manastira koje je planirano diskriminatornim zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Uporni i dosljedni anticrkveni odnos Uprave policije i mnogih drugih poluga aktuelnog režima u potpunosti ogoljava stvarne ciljeve onih koji ovo čine Crkvi. Nije njima cilj ni uređenje odnosa među Crkvom i državom, niti obezbjeđivanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja. Svojim činjenjem oni žele da Crkvu svedu na partijski i ideološki servis režima. To nije uspjelo ni jačima od njih, pa neće ni njima. Crkva se klanja samo i jedino Gospodu našem Isusu Hristu, Bogu našem, u čijim je rukama Istina i Pravda", zaključuje se u saopštenju Crkvene opštine Cetinje.

Bonus video: