Glavni grad tvrdi da neće prodavati zemlju

Glavni grad ne planira da proda zemljište kasarne Morača, ali ne preciziraju da li će biti dokompletiranja urbanističkih parcela
136 pregleda 3 komentar(a)
kasarna Morača, Foto: Luka Zeković
kasarna Morača, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.01.2018. 07:55h

Glavni grad ne planira da proda oko dvije trećine zemljišta koje posjeduje u sklopu Urbanističkog projekta “Kasarna Morača”, ali nije jasno ni precizirano da li će se raditi dokompletiranje urbanističkih parcela.

Iz Sekretarijata za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine je “Vijestima” odgovoreno da Glavni grad nije otuđivao svoj dio zemljišta, te da je i dalje vlasnik 1/1.

“Prodaja ovog zemljišta nije u planu. Napominjemo da je javna raspava u toku i da će finalni plan zavisiti i od predloga sa javne rasprave, kao i od saglasnosti nadležnog Ministarstva”, saopšteno je iz Sekretarijata.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li će Glavni grad putem javnog oglasa prodati svojih 24.000 kvadrata ili će biti izvršeno dokompletiranje sa vlasnikom preostalih 19.967 kvadrata, iz Sekretarijata je saopšteno da “obrađivač plana daje procjenu na koji način je najbolje iskoristiti prostor za koji je angažovan, tako da Sekretarijat ne odlučuje o parcelizaciji i gradnji na istim”. Iz tog Sekretarijata nije odgovoreno na pitanja da li je izgradnja zgrada planirana samo na urbanističkoj parceli 2, ni na pitanje zašto su dva vlasništva (Glavni grad sa 24.000 kvadrata i Abanka iz Ljubljane sa 19.967 kvadrata) stavljena pod jednu urbanističku parcelu (UP 2).

Izradu Nacrta UP-a „Kasarna Morača”, kojim je predviđeno rušenje 15 postojećih objekata koji se nalaze na području od 12,20 hektara i izgradnja 148.277 metara kvadratnih novih sadržaja, naručila je kompanija Anekretnine, slovenačke Abanke.

Anekretnine, vlasnik su katastarske parcele 2211/9 u sjevernom dijelu, nekadašnje kasarne „Morača” od 19.967 kvadrata. To je zemljište početkom 2006. kupio HLT fond od vojnog fonda za 3,3 miliona. Kasnije su ga založili za kredit kod Abanke, a kako ga nijesu vraćali, banka je oduzela zemljište i krajem prošle godine uknjižila ga na ime svoje firme.

Nacrtom UP-a je za stanovanje predviđeno 85.000 metara kvadratnih, turističke sadržaje 15.000, a za poslovne 48.2777 kvadrata.

Iz Sekretarijata je saopšteno da će se na na centralnoj javnoj raspravi 1. februara obezbijediti prisustvo obrađivača Plana Republičkkog zavoda za urbanizam i projektovanje, predstavnika Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice i stručnih osoba iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Iz Sekretarijata je saopšteno da duže vrijeme sprovode praksu objavljivanja kompletnih nacrta planskih dokumenata na internet prezentaciji Sekretarijata, iako takva obaveza Zakonom nije propisana.

Nacrte dokumenta objavljuju na sajtu radi “ostvarivanja transparentnosti i većeg učešća javnosti u procedurama izrade i donošenja planskih dokumenata”.

Bonus video: