Radnici Komunalnih usluga Pljevlja stupili u štrajk: Duguje im se 16 plata

Radnici su poslednju zaradu primili 3. aprila za maj prošle godine

7917 pregleda 42 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Radnici opštinskog preduzeća Komunalne usluge danas su stupili štrajk nakon što nije ispunjen nijedan od zahtjeva koji su prije sedam dana dostavili rukovodstvu Opštine.

Radnici su na zboru održanom ispred gradske kapele Ravni kazali da će održavati minimum procesa rada ali da da će od danas svakodnevno po sat vremene protestovati ispred zgrade Opštine Pljevlja, koja je osnivač ovog preduzeća.

Preduzeće Komunalne usluge obavlja usluge sahranjivanja, na gradskom groblju Ravni, pijačne usluge, i brine o skloništu za napuštene životninje.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Vladimir Klačar je kazao da su odlučili da stupe u štrajk jer nije udovoljeno nijednom od zahtjeva koji su uputili predsjedniku Opštine Igoru Goluboviću i resornom Sekretarijatu.

Radnici taže da se odblokira račun preduzeća koji već duže u blokadi drži Poreska uprava i da im se omoguće da dug od oko 340.000 eura izmire u ratama.

Jedan od zahtjeva je i isplata tri zarade iz 2019. od šesnaest koliko se duguju zaposlenima u ovom kolektivu.

Radnici su posljednju zaradu primili 3. aprila za maj prošle godine.

“Osamnaest radnika nije primilo još uviijek ni ovu zaradu”, rekao je Klačar.

Kazao je da će svakog dana u devet sati protestovati ispred zgrade Opštine Pljevlja kako bi odgovorne u lokalnoj upravi “makar zainteresovali za njihovu tešku materijalnu situaciju u kojoj se nalaze”.

“Zaposleni su se teška srca odlučili na ovaj korak. Znamo mi dobro šta znači štrajk u ovim teškim uslovima. Nije se desio nijedan put da ovi radnici nijesu uradili svoje redovne zadatke. Za vrijeme korone iako nijesmo primali plate ni jedna sahrana nije ostala da je nismo obavili. Sve smo to radili bez zaštite a svi pričaju o redovnom nošenju maski. Niko ne pita nas da li možemo kupiti te maske. Od resornog Sekretarijata i predsjednika Opštine radnici nisu dobili nijednu zaštinu opremu. Sami nas Bog čuva da se niko od nas do sada nije zarazio i jaka fizička snaga ovih ljudi koji trpe nenormalne stvari. Niko nas iz Opštine ne pita da li mi imamo šta da jedemo, kako žive naše porodice. Niko se iz Opštine ne brine za život ovih ljudi”, rekao je Klačar.

Kazao je da predsjednik Opštine nije našao za shodno da sasluša problem radnika, već je na njihove zborove slao svoje saradnike, od kojih ne mogu da dobiju nikakav konkretan odgovor.

Predsjednik Sindikalne organizacije Komunalnih usluge članice Unije slobodnih sindikata, Vukadin Šljukić kazao je da problem radnika ovog preduzeća dugo traju i da im je više puta obećavano da će biti riješeni.

“Zaključke sa zbora kojeg smo održali 12. avgusta dostavili smo predsjedniku Opštine i sekretaru za Stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode. Nijesu se udostojili da nam odgovore, kako misle i kako planiraju da riješe problem Komunlnih usluga. Živimo u istoj Opštini, učili smo iste škole, govorimo istim jezikom, pripadamo istoj kulturi a sada nas počeše dijeliti “oni nisu naši”, oni su leglo opozicije” iz čega proizilazi da smo mi radnici već 16 mjeseci izloženi izgladnjavanju. Ugroženo nam je pravo na život nas i naših porodica. Ko ima pravo da nam ukine pravo na život. Obećali su da će u martu riješiti problem Komunalnih usluga a sada tvrde da će problem riješiti u septembru. Zašto čekaju septembar, kada tražimo da nam odblokiraju žiro račun kako bi imali uslove za rad. Ono što radi osnivač radnicima Komunalnih usluga to je vrsta torture, davljenje, gušenje, cijeđenje i ucjenjivanje. Stalno govore ako ne uradite ovo daćemo radnicima Čistoće”, rekao je Šljukić.

Zboru radnika prisustvovao je i danas direktor preduzeća Dragiša Džarić, koji je na to mjesto izabran prije par mjeseci.

On nije želio da komentariše sutuaciju u preduzeću, a radnici su dali punu podršku njegovom dodasašnjem radu.

“Kamo sreće da je on za direktora došao prije nekoliko godina”, prokomentarisali su neki od radnika.

Na zboru radnika održanom prije sedam dana Džarić je najavio podnošenje ostavke ukoliko u skorije vrijeme nadležni u Opštini i Državi ne pomognu ovom preduzeću.

Kazao je da preduzeće trenutno klizi prema stečaju, za čim, smatra on nema potrebe.

„Najbolji dokaz za to su poslednja tri mjeseca kada smo pod blokadom računa uspjeli da vratimo 60.000 eura poreskog duga a od osnivača Opštine Pljevlja da zarade 50.000 eura“, rekao je Džarić.

Kazao je i da je predsjednik Opštine Igor Golubović obećao da će posredovati kod Poreske uprave da se deblokira račun, a da se kroz reprogram dug otplaćuje u iznosu od deset hiljada eura, kako bi preduzeće počelo neometano da radi.

Firma iz Kotora angažovana da hvata pse na pljevakjskim ulicama?

Opština Pljevlja angažovala je firmu iz Kotora da umjesto radnika Komunalnih usluga hvata pse na pljevaljskim ulicama.

To tvrdi Indira Gačić pedsjednica Nevladine organizacije Pravo na život koja se godinama radi na zaštititi napuštenih životinja, a Vijestima ovu informaciju potvrdili su i zaposleni u Komunalnim uslugama koji su stupili u štrajk.

foto: Goran Malidžan

„ Kao predsjednica NVO Pravo na život ogorčena sam na ovakav postpupak Opštine Pljevlja. Oština ima novac da plati ljude iz Kotora da dođu da hvataju pse po pljevaljskim ulicama, a nemaju novca da isplate plate radnicima koji su perfektno brinuli o azilu i napuštenim životinjama. Ti radnici su vrijedno radili i zašto im nijesu isplaćene zarade. Gdje je novac koji je u budžetu opredjeljen za rad azila. Ovo je katostrofa“, kazala je Gačić.

Bonus video: