USSCG: Osuđujemo uslovljavanje mladih političkom i vjerskom pripadnošću

Prema njhovim riječima, zbog takvog djelovanja Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG), za nešto više od dvije godine, izgubio je preko 300 članova

9584 pregleda 28 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Vesko Belojević
Foto: Vesko Belojević

Unija slobodnih sindikata (USSCG) osudila je uslovljavanje mladih političkom i vjerskom pripadnošću kao preduslovom za prijem na službu u Vojsku Crne Gore (VCG).

Iz USSCG reagovali su povodom audio-snimka objavljenog na brojnim portalima i u dnevnoj štampi, iz kojeg, kako su saopštili, zaključuju da lokalna aktivistkinja jedne od vladajućih političkih partija ima tu moć da vodi kadrovsku politiku u VCG.

„USSCG osuđuje uslovljavanje mladih ljudi političkom i vjerskom pripadnošću kao preduslovom za prijem na službu u VCG“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je takvo necivilizacijsko i nedemokratsko postupanje nedopustivo za državu koja vjekovima počiva na multinacionalnom i multivjerskom suživotu, što i jeste fundament savremenih i modernih država.

Iz USSCG kazali su da je, nažalost, taj audio snimak objelodanio aktuelno stanje u VCG za koje su u Uniji znali i na koje su u više navrata pokušali da ukažu kroz socijalni dijalog.

„Međutim, neko je odlučio da vrata socijalnog dijaloga zatvori, osjećajući se moćnim i spremnim da „snagom drila“ pokaže „ko je ko“ u VCG“, rekli su iz USSCG.

Prema njhovim riječima, zbog takvog djelovanja Sindikat odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG), za nešto više od dvije godine, izgubio je preko 300 članova.

„Osipanje članstva se nastavlja zbog kontinuiranih latentnih pritisaka na članove SOVCG, od kojih se zahtijeva da se isključe iz članstva u SOVCG pod prijetnjom oficirima i podoficirima da neće napredovati u viši čin, da neće učestvovati u vojnim misijama, da neće biti uključeni u razne obuke i kurseve, vojnicima po ugovoru da im neće biti produženi ugovori o daljem angažovanju u VCG“, kazali su iz USSCG.

Kako su naveli, zbog takvog djelovanja, rukovodstvo i članstvo SOVCG trpi prekomande na dužnost u druge opštine i upućivanje na rad od kuće.

Te prekomande, kako su ocijenili iz USSCG, nijesu utemeljene u stvarnim formacijskim potrebama, već su „izraz šikaniranja sa ciljem pritiska da napuste članstvo u SOVCG“.

Iz USSCG kazali su da opravdano sumnjaju da je i hapšenje predsjednika SOVCG Zdravka Kasalice i njegove supruge Makedonke Kasalice posljedica njegovog sindikalnog i društvenog angažmana, a ne nekog nezakonitog činjenja.

„Dokaz takvog stanja je i Mišljenje crnogorskog Ombudsmana o postojanju antisindikalne diskriminacije prema SOVCG i prvostepena Presuda Osnovnog suda u Podgorici, kojom se utvrđuje da su tuženi Ministarstvo odbrane (MO) i VCG prema tužiocu SOVCG činili teške oblike diskriminacije“, naveli su iz USSCG.

USSCG se, kako je saopšteno, danas obratila predsjedniku Vlade, crnogorskom Ombudsmanu i Delegaciji Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, tražeći od njih da se uključe u rješavanje tog problema i zaštite rukovodstvo i članstvo SOVCG od „daljeg necivilizacijskog, antidemokratskog i antisindikalnog postupanja nadležnih u MO i VCG“.

Navodi se da bi se tim dao nemjerljiv doprinos izgradnji moderne VCG, koja „kadrovsku politiku neće zasnivati na sindikalnoj, političkoj, vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti zaposlenih, već na njihovom profesionalnom odnosu i izvršavanju zadataka prema zakletvi koju su dali za pripadnost i rad u toj instituciji.“

Bonus video: