Internet nastava sad je „krajnja opcija”

Iz resora prosvjete kazali da nije bilo prepreke da djeca tokom septembra uče od kuće, ali su rezervne planove zasad podredili odluci NKT-a da se početak školske godine odgodi za 1. oktobar

22087 pregleda 150 reakcija 10 komentar(a)
Ne zna se da li će maske biti obavezne i za niže razrede, Foto: Shutterstock
Ne zna se da li će maske biti obavezne i za niže razrede, Foto: Shutterstock

Iako je tokom avgusta organizovano snimanje časova kao rezervni plan u slučaju nepovoljnih epidemioloških uslova, onlajn nastave u septembru neće biti jer je za početak školske godine izuzetno važno da djeca fizički prisustvuju nastavi.

To su “Vijestima” kazali iz Ministarstva prosvjete na upit zašto, u skladu s rezervnim planom za koji su ranije kazali da postoji, nisu odlučili da se nastava u septembru organizuje na daljinu.

Ministar Damir Šehović ranije je u intervjuu “Vijestima” kazao da se resor prosvjete sprema za redovan početak školske godine, ali i za nekoliko alternativnih scenarija. Prije dva dana, međutim, iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) saopštili su da se početak školske godine odgađa za 1. oktobar.

Iz resora prosvjete kazali su juče “Vijestima” da nije bilo prepreke da onlajn nastava počne u septembru.

“Međutim, uzimajući u obzir da je za pojedine razrede fizički odlazak u školu izuzetno važan, naročito u početku školske godine, a da shodno ocjeni Instituta za javno zdravlje (IJZ) epidemiološki uslovi nose rizik za takav početak, ocijenjeno je svrsishodnijim da se školska godina za sve učenike odloži za mjesec dana, kako bi se eventualno stvorili povoljniji epidemiološki uslovi, a model onlajn nastave koristili kao krajnju opciju, bar kada je sami početak škole u pitanju”, piše u odgovoru.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu odgovorili na koji način se spremaju za početak školske godine i šta je do sada urađeno po tom pitanju. Ponovili su da Institut za javno zdravlje (IJZ) i predstavnici sistema obrazovanja rade na definisanju jasnih preporuka na osnovu kojih će detaljno biti objašnjen način organizacije nastave u školama.

Predstavnik roditelja Osnovne škole “Lovćenski partizanski odred” s Cetinja Slavko Šole Janković ocijenio je juče da odluka o odgađanju početka školske godine za oktobar šteti učenicima i da će dugoročno ostaviti posljedice na djecu.

“Kako objasniti da je našoj djeci dozvoljeno da slave rođendane u igraonicama, da se svakodnevno igraju po parkovima, da su na igralištima, da idu s roditeljima u turističke centre, a da neće moći sa svojim drugarima i njihovim nastavnim kadrom konačno početi da uče i obrazuju se na jedino ispravan način - u svojim učionicama”, saopštio je Janković.

Kazao je da je saglasan da je zdravlje djece najvažnije.

“Međutim, kako objasniti da mi, kao njihovi roditelji, svakodnevno posjećujemo ugostiteljske objekte, te da ćemo kroz 10 dana izaći na izbore i da je to sve normalno, te da se time ne ugrožava zdravlje naše djece”, kazao je Janković.

Nastava će i u regionu početi na klasičan način, a pojedine zemlje već su spremile preporuke za početak školske godine u septembru.

Nadležni u Hrvatskoj, prema pisanju medija, završili su preporuke za djecu do četvrtog razreda osnovne škole, a nastava bi trebalo da počne 7. septembra i to u učionicama. Mjere će, kako je najavljeno, da budu poznate 31. avgusta. Najmlađi vjerovatno neće morati da nose zaštitne maske.

U Srbiji će niži razredi pohađati nastavu u prijepodnevnoj smjeni, a viši u popodnevnoj. Časovi će biti skraćeni na 30 minuta, a sva odjeljenja koja imaju više od 15 učenika dijeliće se u dvije grupe. U školama će biti obavezno nošenje zaštitnih maski.

Laboratorije Instituta juče su otkrile još 42 slučaja Kovida-19, među 570 analiziranih uzoraka. Iz Podgorice je upućeno 15 pozitivnih uzoraka, Bijelog Polja devet, Nikšića šest, Rožaja četiri, Budve dva, iz Kolašina, Pljevalja, Tivta i sa Cetinja po jedan.

“Od posljednjeg presjeka Institutu nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s Kovid-19 od početka juna je 71, a od početka godine 80”, saopšteno je iz IJZ.

Kazali su da je prijavljen oporavak 92 pacijenta. Ukupan broj aktivnih slučajeva novog koronavirusa juče je iznosio 967.

U bolnicama je juče bilo 116 pacijenata kod kojih je potvrđen Kovid-19. Iz beranske bolnice saopšteno je da se u toj ustanovi liječi 37 pacijenata. Saopšteno je da petoro ima tešku kliničku sliku, dok se tri pacijenta nalaze na visokim dozama kiseonika.

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) juče se liječilo 17 pacijenata s potvrđenim prisustvom virusa, od kojih su tri životno ugrožena. Iz KCCG je saopšteno da su dva pacijenta intubirana i priključena na invazivnu, a jedan na neinvazivnu mehaničku ventilaciju.

Mladi profesori bez još jedne plate

Iz koalicije “Crno na bijelo” juče su ocijenili da je odgađanje početka školske godine loša odluka za mlade prosvjetne radnike, koji su zaposleni na određeno. Podsjetili su da mnogi od njih potpisuju ugovor o radu na devet do 10 mjeseci, od septembra do juna.

“Zatim, u septembru naredne godine ponovo potpisuju ugovor na određeno i tako se ponavlja ciklus. Država na taj način ‘štedi’ - oduzimajući dvije plate prosvjetnim radnicima. Šta će ovo sad za njih značiti kada još jedan mjesec neće primiti platu”, saopštila je Milica Kankaraš

Bonus video: