Neće graditi zgrade na terenu pod Goricom

Ranijim planom je bilo predviđeno da se na mjestu stadiona Malih sportova izgradi stambeno poslovna zgrada
91 pregleda 1 komentar(a)
stadion malih sportova, Foto: Luka Zeković
stadion malih sportova, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.01.2018. 19:00h

Nacrtom Detaljnog urbanističkog plana “Nova varoš 2” predviđena je izgradnja novog trga kod crkve Svetog Đorđa, a stadion malih sportova pod Goricom se zadržava u postojećim gabaritima.

“Daje se mogućnost rekonstrukcije-sanacije dotrajalih betonskih tribina kvalitetnijim materijalom, kao i korišćenje prostora ispod tribina za sportske rekvizite”, navedeno je u dokumentu.

Ranijim planom je bilo predviđeno da se na mjestu stadiona Malih sportova izgradi stambeno poslovna zgrada, zbog čega su mještani tog dijela grada više puta negodovali.

Nacrt je na javnoj raspravi do drugog februara, a na jučerašnjoj centralnoj u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” bila su samo dva zainteresovana građana.

Kako se navodi u dokument, crkva Svetog Đorđa, kao spomenik kulture zadržava se u postojećim gabaritima, ali uz napomenu da minimum 70 odsto urbanističke parcele mora biti pod zelenilom.

“Na širem prostoru oko crkve nalazi se staro groblje, koje je služilo za sahranjivanje do 1950. godine. Ovu zonu je potrebno sanirati i sačuvati”, piše u Nacrtu.

Planom je predviđeno uređenje zelene površine između Ulice Vaka Đurovića i rijeke Morače, odnosno na tom prostoru po DUP-u treba da bude amfiteatar i teretana na otvorenom i drugi sadržaji za odmor i rekreaciju.

U zoni D, sa sjeverne strane brda Gorica jedna od parcela je predviđena za budući vjerski objekat.

Istočna tribina Gradskog stadiona pod Goricom planirana je za rušenje, odnosno da se izgradi nova sa garažama ispod.

Kako se navodi, za objekte koji se nalaze sa sjeverne strane uz brdo Gorica, predviđeno je da mogu da budu do 500 kvadrata za porodično stanovanje sa najviše četiri stambene jedinice, a u prizemlju je moguće organizovati poslovanje.

Bonus video: