Mojkovčani bez prevoza za BP: Mrznemo na putu dok neko ne stane

“Nekad se desi da čekamo više sati da nema prevoza. Putuju samo oni koji moraju. Loše se osjećamo što moramo da stopiramo, ali smo prinuđeni“
375 pregleda 7 komentar(a)
autobuska stanica, Mojkovac, Foto: Privatna arhiva
autobuska stanica, Mojkovac, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.01.2018. 18:22h

Za građane Mojkovca koji putuju prema Bijelom Polju i obrnuto, više od dva mjeseca nema organizovanog prevoza.

Učenici, studenti i radnici nekada i više sati čekaju pored magistralnog puta, stopirajući vozače.

Dio njih, kojima odgovara vrijeme polaska, putuju lokalnim vozom.

“Taksi prevoznici ne polaze dok sa sakupe bar tri ili četiri putnika, i tada prevoz košta oko 2 ili više eura. Međutim, najčešće nema dovoljno putnika pa je za prevoz jednog putnika potrebno 8 ili više eura u jednom pravcu, što je neizdrživo”, priča Mojkovčanin Zoran Rajković koji radi na Željeznici u Bijelom Polju.

On tvrdi da se putnici često mrznu pored puta na minusu.

“Ima nas dosta koji radimo u Željeznici, prosvjeti, policiji, svi muku mučimo da stignemo na vrijeme na posao, u školu... Ranije je djelatnost prevoza obavljao 'Jokić' i bilo je sve u redu, ali od kako on ne prevozi nastupili su problemi”.

Još gore je za one koji žive van Mojkovca, kao što je Zoranov kolega Branko Rosić, koji putuje iz sela Žari.

Njima je putovanje od svega tridesetak kilometara, kako kažu, prava noćna mora.

“Nekad se desi da čekamo više sati da nema prevoza. Putuju samo oni koji moraju. Loše se osjećamo što moramo da stopiramo, ali smo prinuđeni“, priča Rosić.

„Jokić prevoznik“ je poslije više od 20 godina firmu ustupio prevozniku iz Berana, čiju je liniju izbrisalo Ministarstvo saobraćaja nakon što sedam dana nije prevozio putnike.

Vlasnik firme „Jokić prevoza“ Milenko Jokić kazao je da je problem oko prevoza postojao od ranije, jer Ministarstvo nije dozvoljavalo da voze autobuse ispod 24 sjedišta.

Tvrdi da im je veliki broj taksista, naročito neregistrovanih, “ispred nosa” kupio putnike.

“Više puta smo se obraćali Komulalnoj inspekciji kako u Mojkovcu tako i u Bijelom Polju, ali oni ništa nisu preduzeli, usmjeravajući nas na saobraćajnu inspekciju. I njima smo upućivali više pismenih dopisa i oni su nam odgovarili da je to u nadležnost opštinske inspekcije u Mojkovcu, koja 10 godina ne reaguje na ove probleme. Ne samo da ne reaguju, već isti ljudi iz nadležnih službi se prevoze sa tim taksisitma koje bi trebalo da kažnjavaju“.

Iz mojkovačke lokalne samouprave kratko su odgovorili da problem nije u njihovoj, već u nadležnosti Ministarsva saobraćaja i pomorstva.

Tvrde da bi ga odavno riješili da je u njihovoj nadležnosti.

Jokić optužuje nadležne da tolerišu nelegalni prevoz

Jokić ističe da Komunalna policija žmuri i na nelegalni prevoz i na drugim relacijama u opštini Mojkovac.

On kaže da bi ponovo uspostavio liniju ako bi nadležne službe uvele red.

“Ovako je sve besmisleno i poslovanje je sa velikim gubicima. Iako sam bez kašnjenja linije održavao više od dvije decenije, danas sam jedini građanin i prevoznik koji mora da plaća parking usluge na jednom proširenju pored Autobuske stanice, iako sam Opštini plaćao prostor za parking. Drugima su dali da koriste kako ko hoće, počev od vozača kamiona, taksista i drugih. Za mene su čak i podigli cijene parkinga“.

Bonus video: