Penzioneri KAP-a sjutra pred zgradom Vlade

Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina

4392 pregleda 7 komentar(a)
KAP, Foto: Savo Prelević
KAP, Foto: Savo Prelević

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) sjutra će se ponovo okupiti ispred zgrade Vlade, kako bi potpisali punomoćja neophodna za dalji postupak potraživanja otpremnina pred Ustavnim sudom.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je da će skup biti organizovan od deset sati do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa virusom Covid-19.

On je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je ranije rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

On smatra da je Ustavni sud donio takvu odluku uprkos svim dostavljenim dokazima i činjenicama da se radi o zakonu koji eliminiše diskriminaciju.

“Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju”, dodao je Raković.

Bivši radnici KAP-a, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona eura.

Bonus video: