Skoro dva miliona eura iz budžeta: Uoči izbora, radnicima i odbornicima u Budvi isplaćene sve zarade

Iz tekuće rezerve budžeta države gotovo dva miliona eura za smirivanje socijalnih prilika u Budvi. I dalje ostaje problem blokiranog opštinskog računa

7151 pregleda 10 komentar(a)
Sa protesta zaposlenih u ustanovama kulture i RTV Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa protesta zaposlenih u ustanovama kulture i RTV Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.08.2020. 15:47h

Skoro dva miliona eura isplaćeno je iz državne tekuće budžetske rezerve kako bi za više od 700 radnika lokalne administracije, javnih ustanova, Radio televiziji Budve, kao i odbornicima isplatile zaostale plate i naknade.

Isplata je počela prekjuče, a novoizabrani predsjednik Opštine voljom većine, Nikola Divanović, kazao je za “Vijesti“ da je gotovo 70 odsto radnika primilo zaostale zarade i da će isplata biti nastavljena kako bi svi dobili zarade.

Divanović je kazao da će svima biti izmirene zaostale zarade, ali i da će i odbornici lokalnog parlamenta dobiti zaostale naknade.

“Uradili smo ono što smo i obećali. Nakon mjesec ipo dana svakodnevnih napora, uspjeli smo da u saradnji sa Vladom obezbjedimo zarade za sve zaposlene u Opštini Budva. Isplata je počela juče i biće završena danas. Dakle, na današnji dan, Opština Budva nema dugovanja prema zaposlenima ali ni prema odbornicima. Nažalost, dio tih odbornika, umjesto na sjednicama Skupštine, svoju platu zarađuje ispred ulaza u zgradu Opštine ili po opštinskim preduzećima, uveseljavajući građane i istovremeno ometajući nas koji se borimo i za građane i za zaposlene koje su oni ostavili bez plata. Ve ću petak imamo novu sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj ćemo usvojiti još jednu važnu mjeru iz paketa pomoći građanima i privredi, ovoga puta konkretno budvanskim zanatlijama. Imamo ambiciju da time zaokružimo jedan od najizdašnijih paketa pomoći koje je usvojila jedna lokalna samouprava u Crnoj Gori”, kazao je Divanović.

Mjesečno, Opština je do sada na zarade zaposlenih u administracija izdvojila oko pola miliona eura, 250 hiljada je išlo na transfere, odnosno za javne ustanove i lokalni javni servis, dok je 10 hiljada iznosila obaveza za mjesečne naknade odbornicima.

Premijer Duško Marković nedavno je prilikom posjete opštini Budva najavio da će problem zbog kojeg radnici ne primaju plate biti riješen novcem države iz tekuće budžetske rezerve.

“Vlada je bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade odlučila o Informaciji o finansijskoj podršci zaposlenima u Opštini Budva, koju je dostavilo Ministarstvo finansija. Donijet je zaključak kojim je odobrena isplata zaostalih zarada za zaposlene i to za jun i jul u opštini Budva, zaposlenima u JU Narodna biblioteka Budve, JU Grad teatar Budva, DOO Mediteranski sportski centar i DOO Sportsko–rekreativni centar. Zarade za maj, jun i jul biće isplaćene zaposlenima u Radio–televiziji Budva, JU Muzeji i galerije Budve i odbornicima naknade za tri mjeseca“, navodi se u informaciji koju potpisuje Divanović, a koju će u petak na sjednici lokalnog parlamenta predočiti odbornicima.

Isplata zarada dešava se praktično deset dana prije lokalnih izbora u Budvi, dok se u gradu ni poslije dva mjeseca ne stišavaju političke tenzije, nakon što je nova odbornička većina predvođena DPS-om, preuzela rukovođenje gradom.

Međutim, i dalje ostaje problem blokiranog opštinskog računa. Upravo ovoliko novca koje je isplaćeno iz tekuće državne rezerve nalazi se na opštinskom računu, ali lokalna uprava ga ne može koristiti jer je na snazi privremena mjera zabrane raspolaganja sredstvima koju je krajem maja donio Privredni sud na zahtjev Ministarstva finansija.

Vlada na čijem je čelu Marković, traži od Opštine Budva da joj vrati 29,3 miliona eura, koliko je krajem prošle godine iz državnog budžeta isplaćeno njemačko-austrijskoj kompaniji WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije, a koju je država dala lokalnoj upravi na ime kredita koji je inostrana firma uzela za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bečićima.

Divanović, kako je u više navrata isticao, pokušava da u pregovorima sa Vladom nađe model da se milionska obaveza Opštine izmiri. Do tada, račun na kome ima više od dva i po miliona eura, i dalje je blokiran i Opština ne može koristiti novac i pored toga što se na sedmičnom nivou ostvari priliv od nekih 200.000 eura.

Bonus video: