MUP: Na biračkom spisku za parlamentarne izbore 540.026 birača

Iz MUP-a su kazali da je od prvobitno 50.000 lica koja ne posjeduju važeća dokumenta, taj broj značajno smanjen na oko 20.000 lica

10267 pregleda 16 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Sa sjednice, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, shodno zakonu, donijelo rješenje o zaključenju biračkog spiska, kazali su iz MUP-a.

"U skladu sa tim, konačan broj birača koji se nalazi na biračkom spisku za parlamentarne izbore u Crnoj Gori, na dan 19.08.2020. godine, je 540.026", navodi se u saopštenju i ističe da će ekspertski tim 25. avgusta početi sa dodatnom provjerom biračkog spiska upotrebom sistema za automatsku identifikaciju otisaka prstiju (AFIS).

To je saopšteno na današnjoj sjednici Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, kojim rukovodi ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić.

Sjednici su prisustvovali i glavni tim Izborne posmatračke misije ODIHR-a (EOM), na čelu sa šefom misije, Tamašem Meserikom, kao i predstavnici ENEMO posmatračke misije u Crnoj Gori, na čelu sa šefom misije, Đanlukom Pasarelijem, kazali su iz MUP-a.

"Ekspertski tim je naglasio da se u radu posebno fokusirao na analizu podataka o licima koja ne posjeduju važeća identifikaciona dokumenta. S tim u vezi, konstatovao značajan pomak, tj. od prvobitno 50.000 lica koja ne posjeduju važeća dokumenta, taj broj je značajno smanjen na oko 20.000 lica. Takođe, istakao da su građani iskazali veliko interesovanje za komunikaciju sa Timom, putem email adrese kontrolabs@mup.gov.me, kao i za uvid u birački spisak preko internet portala www.biraci.me i besplatan Call centar MUP-a 19820", navodi se u saopštenju.

Kako su istakli, predstavnici međunarodnih posmatračkih misija su kao izrazito pozitivan korak ocijenili formiranje Ekspertskog tima za kontrolu tačnosti i ažurnosti biračkog spiska i pohvalili transparentnost i otvorenost Tima.

„Izuzetno cijenimo ulogu posmatračkih misija tokom lokalnih i parlamentarnih izbora zakazanih za 30. avgust, čije će ocjene i preporuke predstavljati podstrek i smjernice u pravcu daljeg razvoja vladavine prava, kao i potvrdu uspješnog približavanja Crne Gore evropskim ciljevima“, zaključio je ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Ekspertskog tima, Mevludin Nuhodžić.

Bonus video: