Program EIS: Mladi će moći da se prijave za volontiranje u nekoj od zemalja članica EU

Kako je saopšteno, Evropska inicijativa za solidarnost je program EU namijenjen mladima od 18 do 30 godine, koji žele da volontiranjem doprinesu razvoju zajednice, nauče nešto novo i steknu vrijedna iskustva rada i života u inostranstvu

2180 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: EU Info centar
Ilustracija, Foto: EU Info centar

Mladi će moći da se prijave za višemjesečno volontiranje u nekoj od zemalja članica Evropske unije (EU), na osnovu programa Evropska inicijativa za solidarnost (EIS).

Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori i EU Info Centar organizovaće u ponedjeljak online predavanje o tom programu, a mogu da se prijave svi zainteresovani iz Crne Gore.

Mladi će na tom predavanju saznati kome je program namijenjen, kako se mogu prijaviti i na koji način će biti organizovan u doba korone.

"Zainteresovani će imati priliku da čuju iskustva i priče mladih iz Crne Gore koji su već učestvovali u ovom pogramu i kako je doprinio njihovom ličnom i profesionalnom razvoju", kazali su iz EU Info centra.

Kako je saopšteno, Evropska inicijativa za solidarnost je program EU namijenjen mladima od 18 do 30 godine, koji žele da volontiranjem doprinesu razvoju zajednice, nauče nešto novo i steknu vrijedna iskustva rada i života u inostranstvu.

"Nije neophodno da su studenti ili da posjeduju fakultetsku diplomu, kao ni savršeno znanje nekog jezika", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, konkursi, koji su otvoreni cijele godine, dostupni su na sajtu programa, gdje je navedeno šta je potrebno za prijavu, a u većini slučajeva je to samo biografija sa propratnim motivacionim pismom.

Saopšteno je da su u okviru volonterskih projekata pokriveni troškovi kao što su avionske karte, smještaja, osiguranja i kursa jezika, a mjesečno se dobija i džeparac.

Iz EU Info Centra su objasnili da volontiranje može da traje od dva do 12 mjeseci i pokriva najrazličitije oblasti - kulturu, ljudska prava, medicinu, zaštitu životne sredine.

"Projekti treba da odgovore na važne društvene izazove, doprinesu jačanju zajednice, dok omogućavaju volonterima da steknu korisno iskustvo, vještine i kompetencije za njihov lični, obrazovni, socijalni, građanski i profesionalni razvoj", kazali su iz EU Info Centra.

Saopšteno je da mladi mogu da volontiraju u organizacijama u EU koje su akreditovane za taj program, a preko akreditovanih organizacija iz Crne Gore.

Bonus video: