Sela su čuvari identiteta

Potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, kazala je da će brošura biti samo jedan od koraka koji će tek uslijediti u budućemrazvoju i osnaživanju turizma u Nikšiću

1571 pregleda 129 reakcija 0 komentar(a)
Novi logo TO Nikšić, Foto: Turistička organizacija Nikšić
Novi logo TO Nikšić, Foto: Turistička organizacija Nikšić

Turistička organizacija (TO) Nikšić predstavila je brošuru ''Priroda, seoska domaćinstva i mi'', kao i novi logo lokalne TO, rad firme“Hiron“.

Direktor TO Nikšić, Boris Muratović, kazao je da su brošurom željeli da promovišu registrovane male proizvođače hrane i pića na teritoriji opštine.

„Sam koncept brošure je bio da se predstavi priroda naše opštine, što je i u skladu sa kampanjom koju sprovodi NTO u 'Društvu prirode'. Samu brošuru smo osmislili kao pet ispunjenih dana za turiste koji žele da posjete naš grad, kroz pet ruta'', kazao je Muratović.

Izradu brošure, kako je kazala Anđa Vukčević Zorić, podržala je Stalna radna grupa za regionalni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta ''Diversifikacija eonomskih aktivnosti u ruralnim područijima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrijednosti''.

Kada je u pitanju novi logo TO on, prema riječima Muratovića, u sebi na simboličan način objedinjuje sve ono „što grad pod Bedemom čini prepoznatljivim i osobenim, sa uvijek toplom dobrodošlicom za sve one koji dolaze u ovaj grad“. U kružnom dijelu novog znaka nalaze se dva lista lipe, po kojima je grad pod Trebjesom prepoznatljiv, i planina, prirodni omotač Nikšića, sa bijelim vrhovima koji simbolizuju zimsku ponudu.

„Kružni dio simoblizuje zajedništvo, i nikšićki 'skver', a krug u planini u suštini predstavlja apstraktan prikaz ‘glave’ centralnog dijela kompozicije gdje se prepoznaje čovjek raširenih ruku koji ukazuje na nikšićko gostoprimstvo i poziva na dolazak”, objasnio je direktor lokalne TO.

Potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, kazala je da će brošura biti samo jedan od koraka koji će tek uslijediti u budućem razvoju i osnaživanju turizma u Nikšiću.

“Svima nama treba odlazak u prirodu, kontakt sa prirodom i dragim prijateljima, koji će nam dati vraćanja onome što najveće i tradicionalne vrijednosti druženja sa porodicom i prijateljima. Onda ćemo dobiti i kvalitetne proizvode”, kazala je Nikčević.

Pored prirodnih ljepota u brošuri su prezentovana i seoska domaćinstva i vinarija “Dabović” iz Nudola. Andrijana Dabović je predstavila vinariju koja postoji desetak godina, dok je Đorđe Bulajić iz etno domaćinstva ''Đedovina'', kazao da je agroturizam šansa ne samo za njegovo domaćinstvo i Nikšić, već i za cijelu Crnu Goru.

Direktor IPC ''Tehnopolis'', Ratko Bataković, kazao je da jako bitan i identitetski aspekt koji treba promovisati kroz ruralni turizam. „Svi su gradovi postali siti, svi imaju šoping molove, brendove, svuda su cijene slične. Ono gdje se čuva identitet su sela, gdje se još uvijek čuvaju stare sorte, načini prirpeme, običaji. Ne smijemo dozvoliti da taj identitetski aspekt zaboravimo, već naprotiv da ga razvijamo, a to se postiže kroz ovaj segment turizma'', poručio je Bataković.

Bonus video: