Rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole trajaće godinu

Radovi su počeli juče u Nikšiću i koštaće 1,2 miliona eura, izdvojenih iz kapitalnog budžeta

1672 pregleda 3 komentar(a)
Počeli radovi: Dvorac kralja Nikole, Foto: Svetlana Mandić
Počeli radovi: Dvorac kralja Nikole, Foto: Svetlana Mandić

Radovi na dugo najavljivanoj rekonstrukciji Dvorca kralja Nikole počeli su juče u Nikšiću i trajaće do 20. avgusta naredne godine.

Radove, u vrijednosti od skoro 1,2 miliona eura, koje finansira Vlada iz kapitalnog budžeta, izvešće cetinjsko preduzeće “Bombeton”, dok je za stručni nadzor zadužena podgorička firma „Europrojekt“. Tehničku dokumentaciju izradila je nikšićka Agencija za projektovanje i planiranje.

“Radovi će obuhvatiti rekonstrukciju zidova, plafona, podova, dijela krova, sanaciju kamenih prilaza i stepeništa, kao i prilagođavanje objekta osobama sa invaliditetom. Posebna pažnja biće posvećena sistemu grijanja i hlađenja u cilju zaštite eksponata u zavičajnom muzeju“, kazao je Nebojša Adžić, glavni gradski arhitekta.

Dvorac, koji je se nalazi na spisku Uprave za zaštitu kulturnih dobara, sagrađen je 1900. godine, povodom proslave četrdesetogodišnjice vladavine knjaza Nikole, a projektovao ga je hrvatski arhitekta dr Josip Slade. Svečanom otvaranju i osvećenju Dvorca, koje je izvršio mitropolit Mitrofan, prisustvovali su knjaz Nikola i knjeginja Milena, a kasnije su im se prudružili drugi članovi porodice i ugledni gosti.

Godinama je Dvorac propadao, a zbog vlage i krova koji prokišnjava muzejski eksponati su bili ugroženi. Bilo je i pet provalnih krađa i zbirke, a posebno je oštećena numizmatička zbirka. Od 1919. godine pa do početka Drugog svjetskog rata, u Dvorcu je bila smještena Gimnazija. Tokom rata znatno je porušen, a od 1949. do 1975. godine u njemu se nalazila Osnovna škola ‘’Luka Simonović’’, dok je prizemlje Dvorca od 1976. do 1980. godine koristila Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, dok se sprat adaptirao za muzejsku postavku.

Dvorac, u kome se do prije nekoliko godina nalazilo i arhivsko odjeljenje koje je premješteno u zgradu Nikšićkog pozorišta, renoviran je 1984. godine. Od te godine u njemu stalnu postavku čine arheološka, umjetničko-istorijska, etnografska, istorijska i umjetnička zbirka.

Dvorac, koji se smatra najljepšom građevinom koju su Petrovići sagradili, nalazi se pored gradskog parka i Saborne crkve i služio je kao ljetnja rezidencija crnogorskom vladaru.

Bonus video: