Završeni digitalni udžbenici za đake prvog razreda

Udžbenici, kako su naveli iz Ministarstva prosvjete, u digitalnoj formi sadrže 450 multimedijalnih i interaktivnih sadržaja vrhunske izrade, u skladu s nacionalnim programom nastave i učenja

6370 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Digitalni udžbenici za đake prvake, sa kojima će uskoro biti pokrivene 497 učionica prvog razreda u Crnoj Gori, završeni su i mogu se naći na www.uci.me, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Na današnjoj prezentaciji završetka digitalnih udžbenika saopšteno je da će početkom septembra biti završena mobilna aplikacija.

„U četvrtak je počela i onlajn obuka ICT koordinatora u osnovnim školama za primjenu tog projekta. Sada slijedi opremanje svake od pomenutih 497 učionica prvaka opremom koja podržava te udžbenike“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva prosvjete rekli su da su udžbenici za prvi razred digitalizovani sa National Geographic i jednom od najpoznatijih evropskih i svjetskih izdavačkih kuća Klett, iz Njemačke.

Udžbenici, kako su naveli iz tog resora, u digitalnoj formi sadrže 450 multimedijalnih i interaktivnih sadržaja vrhunske izrade, u skladu s nacionalnim programom nastave i učenja.

Iz Ministarstva su kazali da je izradu tih udžbenika finansijski omogućila kompanja M:tel, tako da je prva faza projekta – izrada udžbenika, završena bez ikakvog troška iz državnog budžeta.

“Samu internet konekciju za sve učionice osnovnih škola Ministarstvo će obezbijediti sredstvima tekućeg budžeta, a vrijednost projekta je 700 hiljada eura”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Ministarstvo pribaviti svu potrebnu računarsku i drugu opremu, kroz saradnju sa Evropskom investicionom bankom, vrijednosti između četiri i pet miliona eura.

Kako je saopšteno, digitalni sadržaji obuhvataju i podršku učenicima s posebnim obrazovnim potrebama.

„Svi tekstovi i radni nalozi dati su i kao audio-snimci na crnogorskom jeziku, učenici i učitelji mogu uvećati veličinu slova, prebaciti kompletan tekst u velika slova, ili promijeniti font u onaj koji provjereno olakšava čitanje osobama s disleksijom, ili s problemima vida“, rekli su iz Ministarstva.

Kako su dodali, uz to su učenici motivisani osvajanjem zvjezdica, a učitelji mogu koristiti alate za praćenje napretka razreda, ili detaljno pogledati potrebe svakog učenika pojedinačno.

Iz Ministarstva su naveli da su udžbenici dopuna standardnoj udžbeničkoj literaturi, a ne njena zamjena, i da će biti dostupni u onlajn i oflajn režimu.

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da je ovo istorijski momenat za obrazovanje.

“Njime mi ne uvodimo djecu u digitalni svijet, već usmjeravamo njihovu pažnju i vrijeme koje oni inače provode online na neke edukativne i korisne sadržaje. Ovim projektom mi, iz obrazovanja, ulazimo u njihov svijet i tamo im nudimo edukaciju na način koji im je blizak i koji razumiju”, naveo je Šehović.

On je dodao da je posebno ponosan na to što su udžbenici Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva digitalizovani u saradnji sa National Geographic i obogaćeni multimedijalnim i interaktivnim sadržajima prema njihovim zahtjevnim standardima kvaliteta.

Šehović je rekao da novi digitalni udžbenici uključuju više od 100 obrazovnih animiranih filmova i video-zapisa, više od 300 interaktivnih igara i zadatka.

„Uključuju i virtualne panorame snimljene u Crnoj Gori, simulacije i druge edukativne sadržaje eminentnih svjetskih obrazovnih grupacija, kao što su National Geographic, BBC, Twig, Klett i drugi“, naveo je Šehović.

Direktorica Sektora za strategiju i upravljanje rizikom u kompaniji M:tel Aleksandra Radojević kazala je da će dio sadržaja biti otvoren za sve, a đaci prvaci i njihovi učitelji dobiće besplatno licence za pristup cijelom gradivu.

“Svi roditelji koji su upisali djecu u prvi razred moći će da preuzmu svoje besplatne licence, koje će dobiti SMS-om na brojeve telefona nakon što se registruju na platformu www.uci.me, od 1. septembra”, objasnila je Radojević.

Kako je dodala, svi roditelji dobiće i besplatne prepaid kartice na kojima je omogućen besplatan internet za aplikaciju, odnosno web platformu uci.me, a koje će moći da preuzmu u M:tel-ovim poslovnicama od 1. septembra.

“Dodatno, moramo istaći da smo dodatnih 70 škola besplatno povezali na M:tel optički internet u protekla dva mjeseca”, navela je Radojević.

Koordinator obuke za nastavnike u okviru projekta Saša Bakrač ocijenio je da će digitalni udžbenici podići nivo kvaliteta nastave.

„Đacima neće biti teško da se snađu, a nastavni proces će biti zanimljiviji, što će doprinijeti većoj motivaciji“, naveo je Bakrač.

Kako je dodao, udžbenicima se lako može pristupiti

Bonus video: