Ministarstvo prosvjete: Detaljnije o početku školske godine naredne sedmice

Iz Ministarstva prosvjete nijesu odgovorili “Vijestima” da li su tačne informacije da će niži razredi osnovnih škola ići na nastavu, dok će za učenike viših biti organizovana onlajn

28893 pregleda 222 reakcija 13 komentar(a)
Viši razredi trebalo bi nastavu da pohađaju onlajn od 1. oktobra, Foto: Ministarstvo prosvjete
Viši razredi trebalo bi nastavu da pohađaju onlajn od 1. oktobra, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 22.08.2020. 11:28h

Ministarstvo prosvjete odbija da odgovori na koji način će od 1. oktobra da bude organizovana nastava za niže i više razrede osnovne škole, a kako za srednjoškolce.

Iz tog resora nijesu odgovorili “Vijestima” da li su tačne informacije da će niži razredi osnovnih škola ići na nastavu, dok će za učenike viših biti organizovana onlajn.

Prema nezvaničnim saznanjima iz više osnovnih škola, učenici prvih šest razreda osnovne škole prisustvovaće fizički nastavi od 1. oktobra, dok će ostali pratiti nastavu onlajn.

Zaposleni su od direktora škola dobili i informaciju da bi đaci od prvog do šestog razreda trebalo da budu u grupama od po 15 učenika, časovi će trajati po 30 minuta i držaće se najviše četiri dnevno.

“Nakon dobijanja preporuka organizovaćemo sastanak sa predstavnicima aktiva i vijeća, formiraćemo tim koji će zajedno sa upravom škole izraditi akcioni plan škole, po kojem će se raditi u narednom periodu. Planirani dolazak nastavnika u školu 24. avgusta odlaže se do daljeg”, piše u dopisu jednog od direktora podgoričkih osnovnih škola.

O uslovima u kojima će biti organizovana nastava, juče su putem zvaničnih Viber grupa članove obavijestili i iz opština Tivat i Bijelo Polje. Iz Ministarstva prosvjete u srijedu su saopštili da će nova školska godina početi 1. oktobra, umjesto 1. septembra.

Iz ovog resora i Instituta za javno zdravlje (IJZ) više puta su kazali da će preporuke da budu gotove do kraja prošle, a zatim i do kraja ove sedmice. Međutim, iz Ministarstva prosvjete juče su saopštili da će tek početkom naredne sedmice da daju zvanične i detaljne informacije oko organizacije nastave u školama od onoga čija je to obaveza - tog resora.

"Godina počinje 1. oktoba, te je nepotrebno i kontraproduktivno preuranjeno plasiranje informacija mimo krovne institucije, jer će Ministarstvo prosvjete, što smo pokazali i odmah nakon prvog suočavanja sa koronavirusom, informisati naše roditelje i djecu na vrijeme, i prije svega odgovoriti svom zadatku”. Iz resora na čijem je čelu Damir Šehović rekli su da se trenutno sa IJZ pripremaju modeli funkcionisanja školske godine, koji će biti najbezbjedniji za djecu, te da se uporedo snimaju časovi “koji će biti podrška sistemu obrazovanja i koristan resurs čak i u redovnoj nastavi”.

“Izbor da se ti materijali ne koriste kao zamjena za nastavu u septembru bio je svjestan, jer znamo koliko je važno iskoristiti sve mogućnosti za direktan kontakt u školi”.

DIK tražio pola miliona maski

Za potrebe izbora 30. avgusta, Državna izborna komisija (DIK) zatražila je da se osigura 500.000 zaštitnih maski, 123.000 zaštitnih rukavica i 12.000 zaštitnih jednokratnih mantila.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na sjednici u ponedjeljak donijelo zaključak kojim se preporučuje da Uprava za imovinu u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Apotekama Crne Gore “Montefarm“ obezbijedi neophodne količine lične zaštite opreme, koje su potrebne članovima za pripreme i za aktivnosti izbornog dana.

Sljedeće nedjelje održavaju se parlamentarni, ali i lokalni izbori u Andrijevici, Tivtu, Budvi, Gusinju i Kotoru.

DIK je u cilju epidemiološke zaštite biračkih mjesta dostavila potrebne količine lične zaštitne opreme za sve učesnike izbornog procesa, kao i potrebne količine dezinfekcionih sredstva za sva biračka mjesta, a na osnovu preporuka dobijenih od strane Ministarstva i Instituta za javno zdravlje.

“Prilikom definisanja neophodne količine lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, korišćeni su podaci o broju lica upisanih u birački spisak i broju biračkih mjesta, te broju članova biračkih odbora i njihovih zamjenika, kao i o broju opunomoćenih predstavnika i akreditovanih posmatrača na biračkim mjestima. Takođe, uzeta je u obzir i procjena broja birača koji će glasati putem pisama, kao i procjena broja crnogorskih državljana koji se nalaze u samoizolaciji”, navodi se u dokumentu.

Iz DIK-a su tražili 2.500 litara sredstava za dezinfekciju površina, kao i 5.000 za dezinfekciju ruku.

Osim toga, zatraženo je 10.000 kesa za odlaganje otpada i 6.500 komada ubrusa.

Još 48 pozitivnih i jedan preminuli

Laboratorije IJZ su juče otkrile još 48 slučajeva infekcije među analiziranih 505 uzoraka. Među uzorcima koji su upućeni iz Podgorice, 23 je pozitivno, iz Nikšića 12, Bara tri, Berana i Pljevalja po dva i po jedan iz Tivta, Kotora, Andrijevice, Plava, Petnjice i sa Cetinja.

“Od posljednjeg presjeka Institutu je prijavljen jedan smrtni ishod i to kod pacijenta rođenog 1949. godine iz Andrijevice, liječenog u Opštoj bolnici Berane. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa Kovid-19 od početka juna mjeseca je 73, a od početka godine 82”, saopšteno je iz IJZ. Od virusa se juče oporavilo još 95 pacijenata, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva 914.

U crnogorskim bolnicama juče su bila hospitalizovana 104 pacijenta inficirana novim koronavirusom.

Na bolničkom liječenju u Opštoj bolnici Nikšić juče je bilo 35 kovid pozitivnih pacijenata, dva su životno ugrožena, dok su ostali stabilnih vitalnih parametara. To je na konferenciji za novinare kazao direktor Opšte bolnice, dr Ilija Ašanin.

On je kazao da je na internom odjeljenju smješten 31 pacijent, tri na odjeljenju psihijatrije i jedan na pedijatriji.

“Dječak je dobro. Radili smo kontrolne analize i snimanja i ta obostrana upala pluća je u regresiji, što znači da ide u pravcu izlječenja. Smanjio se broj pacijenata koji su hospitalizovani u Opštoj bolnici, a smanjio se i broj ambulantnih pregleda, što je dobar pokazatelj u ovom trenutku da se ova pandemija u svom intenzitetu, bar kad je broj smještenih pacijenata u Nikšiću smanjuje”, kazao je Ašanin.

Od 2. jula na bolničkom liječenju u Nikšiću primljeno je 168 pacijenata, dok je 12 preminulo. Iz beranske bolnice kazali su da su na liječenju 34 pacijenta, od kojih šest ima tešku kliničku sliku, a dva su na neinvanzivnom respiratoru. Iz Kliničkog centra (KC) saopšteno je da je hospitalizovano 15 pacijenata sa potvrđenim prisustvom virusa Kovid-19, od kojih je četvoro životno ugroženo.

“Tri pacijenta su priključena na invazivnu mehaničku ventilaciju, a jedan na neinvazivnu ventilaciju”, saopšteno je iz KC.

Završeni digitalni udžbenici za prvake

Iz Ministarstva prosvjete juče su saopštili da su završeni svi digitalni udžbenici za đake prvog razreda i da su dostupni na www.uci.me.

Udžbenici su urađeni u saradnji sa National Geographic i uz podršku kompanije M:tel. Iz Ministarstva prosvjete kazali su da su dopuna standardnoj udžbeničkoj literaturi, a ne njena zamjena, i da će biti dostupni i u online i u offline režimu.

Najavili su da će početkom septembra biti završena i mobilna aplikacija, a da je prije dva dana počela i online obuka ICT koordinatora u osnovnim školama za primjenu tog projekta.

“Sada slijedi opremanje svake od 497 učionica prvaka opremom koja podržava ove udžbenike”, kazali su iz resora prosvjete, napominjući da digitalni sadržaji obuhvataju i podršku učenicima s posebnim obrazovnim potrebama.

Bonus video: