Opština opet Danilovgrađanima obećala socijalne bašte

Iz Opštine su o formiranju socijalne bašte govorili i u maju, kada je predsjednica Opštine Zorica Kovačević za Radio Danilovgrad kazala da je u toku određivanje lokacija

3036 pregleda 40 reakcija 6 komentar(a)
I industrijski proizvodi u paketu pomoći “Socijalna bašta” -, Foto: PR Centar
I industrijski proizvodi u paketu pomoći “Socijalna bašta” -, Foto: PR Centar

Opština Danilovgrad dogodine će obezbijediti lokaciju za socijalnu baštu i sugrađanima koji su korisnici Centra za socijalni rad omogućiti da sami obrađuju zemlju.

To je juče najavila predsjednica Opštine Zorica Kovačević.

“Mi ćemo se potruditi da tu zemlju pripremimo, da izvedemo priključak i da im kupimo besplatan rasad”, rekla je ona za PR centar.

Iz Opštine su o formiranju socijalne bašte govorili i u maju, kada je Kovačević za Radio Danilovgrad kazala da je u toku određivanje lokacija.

“Vijesti” su tada uputile pitanja o projektu, zatražile objašnjenje o kakvom je konceptu riječ - ko su potencijalni korisnici, da li će biti objavljen konkurs, da li će servis biti besplatan ili će lokacije biti davane uz nadoknadu...

“Crna Gora ima idealne pretpostavke da njeni gradovi hranu proizvode, svaki, unutar svoje regije”, o značaju urbanih vrtova pisala je 2014. godine Jelisava Kalezić, tada vanredna profesorica na Građevinskom fakultetu

Iz Opštine nisu imali odgovore na ta pitanja, već su kazali da se za projekat - tek pripremaju.

O socijalnim baštama, Kovačević je juče govorila na humanitarnoj akciji “Socijalna bašta”, kada su socijalno ugroženim porodicama podijelili pakete pomoći. Iako je ideja socijalnih vrtova sadnja, iz Opštine su u pakete pomoći spakovali i brašno, ulje, šećer, puding...

Urbane bašte obično se formiraju u zapuštenim djelovima gradova na zemljištu koje dugo ili nije nikad obrađivano.

Cilj je da se stanovništvu u gradskim sredinama omogući da proizvode za svoje potrebe. To mogu da budu korisnici socijalnih davanja, kako to planiraju u opštini Danilovgrad. Parcele se potencijalnim korisnicima mogu davati i na osnovu konkursa, uz simboličnu nadoknadu.

Grad Zagreb od 2013. realizuje projekat “Gradski vrtovi”, kojim je, kako se navodi na zvaničnom vebsajtu, sprovodi uređenje i opremanje obradivog zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba radi davanja dijela obradivog zemljišta na korištenje građanima Grada Zagreba u svrhu proizvodnje hrane (povrće i jagodasto voće), začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe.

Parcele se daju na osnovu javnog poziva, a pravo da se prijave imaju osobe s prebivalištem na području Zagreba, koje u svom vlasništvu ili suvlasništvu nemaju neko drugo obradivo zemljište, niti neko drugo zemljište zakupljuju ili koriste.

Aleksandar Novović i Kristina Žugić formirali su prije šest godina u naselju Mareza, kod Podgorice, prvu urbanu baštu u Crnoj Gori.

Bašta je formirana na privatnom imanju Novovića, a parcelu je mogao da dobije, bez posebnih uslova, svako ko je zainteresovan za sadnju.

Novović i Žugić pomoći će u formiranju još jedne urbane bašte u Podgorici. Oni u saradnji s Nevladinom organizacijom “Paradigma” sada traže lokaciju i, kako je najavljeno, očekuju da prva bašta bude formirana u septembru. I u NVO “Paradigma” nadaju se da će njihovu ideju podržati Glavni grad.

“Nedavno smo s gradskom upravom održali sastanak gdje smo predstavili projekat, te se nadamo da će prepoznati njegov značaj i dati nam zeleno svjetlo kako bismo radove počeli što prije”, kazali su “Vijestima”.

U Baru je u martu počela realizacija projekta “Plantađuni”. Bašta se nalazi na magistralnom putu prema Ulcinju, u naselju Zaljevo, na pet minuta vožnje od centra Bara.

Na zemlji koja nije obrađivana čitavu deceniju, proteklih mjeseci sadili su oni koji se vrtovima i obradom zemlje nikad ranije nisu bavili.

Za parcele su se mogli prijaviti putem vebsajta plantadjun.me, gdje je u martu objavljen konkurs.

Samo sa dvije parcele, kako su nedavno kazali “Vijestima”, ubrali su skoro tonu povrća, a dio proizvedenog donirali su Narodnoj kuhinji u Baru.

Glavni finansijer projekta “Plantađun” je Ministarstvo nauke. Projekat je odobren u okviru “Konkursa za inovativne projekte” prošle godine. U julu su, kako je “Vijestima” rekao Darko Pekić, koordinator projekta, podršku dobili i od Opštine Bar.

U međuvremenu su s jednom porodicom dogovorili da im ustupi zemljište u blizini rijeke Željeznice, pa očekuju da najkasnije početkom oktobra krene i obuka za nove “plantađune”.

Bonus video: