"s razlogom ne prestaju protesti i protivljenje mještana"

Čabarkapa: Kome su važniji interesi privatnih investitora u male hidroelektrane od interesa društva?

Kako je istakao, ono što posebno zabrinjava je da "nadležne crnogorske institucije nijesu imale nikakav vid reakcije nakon što je tokom prošle godine WWF Adria javno objavila, te na adresu Vlade i Ministarstva ekonomije dostavila pravnu analizu o gradnji mHE koja je pokazala da su zaključeni koncesioni ugovori sadržali preko dvadeset nezakonitosti i nepravilnosti"

3879 pregleda 117 reakcija 0 komentar(a)
Čabarkapa, Foto: TV Vijesti
Čabarkapa, Foto: TV Vijesti

Stihijska, društveno-ekonomski neopravdana, te finansijski štetna gradnja malih hidroelektrana (mHE) širom Crne Gore, s razlogom ne prestaje da izaziva proteste i protivljenje mještana, kazao je Milija Čabarkapa iz WWF Adrije.

Kako se navodi u saopštenju Čabarkape, divlji potoci i male planinske rijeke izvor su života i temelj opstanka našeg društva, ali im prijeti trajni nestanak zbog izgradnje mHE na njihovim tokovima, dok su neke već trajno izgubljene zbog interesa privatnih investitora.

“Izgradnja malih hidroelektrana na crnogorskim rijekama i potocima, dovodi do ubijanja osnovnih uslova za život sadašnjih i budućih generacija i svakog potencijala za održivi razvoj. Sve za račun nekolicine privatnih investitora, kojima građani Crne Gore, kroz račune za električnu energiju isplaćuju milione eura. Zauzvrat, mi građani ćemo dobiti mrtve rijeke, dok su naši preci uživali u čitavoj velikoj klavijaturi vrijednosti rijeka - koje su život značile. Ako se izgradnja mHE ne zaustavi, potomcima će ostati suva i izmučena korita i sjenke nekad veselih i divljih rijeka i potoka”, napominje Milija Čabarkapa iz WWF Adrije.

Kako je istakao, ono što posebno zabrinjava je da "nadležne crnogorske institucije nijesu imale nikakav vid reakcije nakon što je tokom prošle godine WWF Adria javno objavila, te na adresu Vlade i Ministarstva ekonomije dostavila pravnu analizu o gradnji mHE koja je pokazala da su zaključeni koncesioni ugovori sadržali preko dvadeset nezakonitosti i nepravilnosti".

„Izostanak kriterijuma za povlastice koje plaćaju potrošači, fiktivne odredbe o sredstvima za investicije, nepredviđenost izgradnje mHE u planskim dokumentima i davanje čitavih vodotoka u koncesiju, izostanak konsultovanja javnosti o korišćenju voda ili javnih rasprava o godišnjim planovima za davanje koncesija, samo su neke od utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti. Takođe, ono što je veoma bitno jeste da projektima mHE nije dokazan javni interes, koji je osnov za dodjelu koncesija i obavljanje koncesione djelatnosti “, dodaje Čabarkapa.

On takođe podsjeća da su u prvoj polovini ove godine NVO Eko-tim i Akcija za socijalnu pravdu uz podršku WWF Adrije, podnijele Ustavnom sudu četiri Inicijative za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o energetici, koje se odnose na projekte malih hidroelektrana.

"Imajući u vidu da je pred Ustavnim sudom veći broj inicijativa o projektima mHE, te trenutnu nezavidnu situaciju u kojoj se nalazi cjelokupno crnogorsko društvo zbog izgradnje i eksploatacije mHE, to bi najviša sudska instanca u zemlji morala što prije da se izjasni o njima", smatra Čabarkapa.

Kako je kazao, poziva Vladu Crne Gore da raskine koncesione ugovore o izgradnji mHE, a bez prava odštete za koncesionare, u svim slučajevima u kojima njihova realizacija kasni ili kada investitori nijesu obezbijedili finansijska sredstva.

"Takođe, pozivamo Vladu da raskine koncesione ugovore o izgradnji mHE, u svim slučajevima u kojima u trenutku njihovog zaključenja nije postojala odgovarajuća planska dokumentacija, koja omogućava gradnju mHE na crnogorskim vodotocima", navodi se u saopštenju.

On je napomenuo da Vlada treba da preispita korišćenje koncesija u odnosu na već sagrađene mHE.

"A u svim slučajevima u kojima je ugrađenim cijevima uzeta voda iz korita rijeka i lokalno stanovništvo ostavljeno bez vode za osnovne potrebe, Vlada treba da donese odluke o raskidima istih”, zaključuje Čabarkapa.