Mitrović: Zna se ko je krivolovio i čiji psi su komadali ranjenog srndaća

"Jedan broj divljih životinja koji se nalazi na Evropskim crvenim listama ugroženih vrsta i čija je populacija svedena na biološki minimum, je nestala sa naših prostora zahvaljujući nekontrolisanom krivolovu i besomučnom ubijanju od strane nesavjesnih članova (krivo)lovačkih družina"

25332 pregleda 672 reakcija 23 komentar(a)
Ranjeni Srndać na putu Kosanica - Glibaći, Foto: NVO Breznica
Ranjeni Srndać na putu Kosanica - Glibaći, Foto: NVO Breznica

Izvršni direktor NVO Ekološko društvo Breznica, Milorad Mitrović pozvao je ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića da donese odluku da se u Crnoj Gori potpuno zabrani lov na period od najmanje dvije godine, po uzoru na Albaniju, kako bi se zaštitila divljač od istrebljenja.

On tvrdi da se zna ko je krivolovio na području Kosanice kada je ustrijeljen srndać, kao i da se zna ko je vlasnik lovačkih pasa koji su "komadali" ranjenu životinju.

"Gotovo da je nemoguće svjedočiti o svim nepočinstvima i kriminalu koja su počinjena poslednih godina i koja se i dalje čine od strane neodgovornih pojedinaca kojih je očigledno, iz dana u dan sve više. Poslednji primjer masakra i iživljavanja nad iznemoglom i ranjenom, zakonom zaštićenom divljači u mjestu Kosanica, nadomak Pljevalja, samo je nastavak kriminalnih aktivnosti pojedinih članova lovačkih društava i pokazuje pravu sliku ekološke države i licemjera onih koji su odgovorni za ovakvo, potpuno haotično stanje u oblasti lovstva", naveo je Mitrović.

On je reagovao povodom informacije da su veterinari u jednoj pljevaljskoj ambulanti uspavali srndaća starog oko četiri godine, koji je doveden sa povredama zadobijenim od vatrenog lovačkog oružja i povredama od ugriza pasa.

"Na njemu su bila dva lovačka kera koji su ga živog komadali, da bi zatim pobjegli u šumu. Postoje i fotografije kerova sa lica mjesta kod nadležnih u lovačkoj organizaciji, ali i u policiji u Pljevljima Nakon eskalacije krivolova na području cijele Crne Gore poslednjih godina (obezglavljivanja Srna na Goliji, komadanje živog Srndaća od strane lovačkih kerova u mjestu Gusino brdo, ubijanja Divokoza u kanjonu Tare, izivljavanja nad ranjenim srndaćem u Kosanici i sl.) najmanje što očekujemo od Ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića, je da hitno reaguje na poslednji slučaj krivolova, da oduzme gazdovanje lovištem, pokrene krivične i druge postupke protiv svih onih, koji su zarad ličnih interesa zloupotrijebili svoj položaj i koji svojim činjenjem ili nečinjenjem nanose nenadoknadivu i nepopravljivu štetu Crnoj Gori i njenim građanima", naveo je Mitrović.

Jedan od dva lovačka psa za koje Mitrović tvrdi da su komadali ranjenog srndaća
Jedan od dva lovačka psa za koje Mitrović tvrdi da su komadali ranjenog srndaćafoto: NVO Breznica

Dodao je da bi za vrijeme zabrane lova trebalo da se oblast lovstva i gazdovanje sa divljači potpuno i adekvatno uredi, te da se obezbijede minimalni uslovi za primjenu Evropskih propisa i standarda.

"Ako niste kadri da to uradite, podnesite ostavku na mjesto koje zauzimate u tom resoru. Što se tiče poslednjeg slučaja krivolova u mjestu Kosanica, tražimo od ODT Pljevlja, CB Pljevlja da javnosti saopšte imena počinilaca ranjavanja i iživljavanja nad ranjenim srndaćem, jer znamo da se zna ko je krivolovio toga dana na tom području, kao što je poznato i to, ko je vlasnik lovačkih pasa koji su "komadali" ranjenu životinju, pored puta Kosanica – Paćevina. Godinama unazad ukazujumo na potpuno bezakonje i zloupotrebe u oblasti lovstva u Crnoj Gori i pokušavamo da na taj način skrenemo pažnju javnosti na uništavanje divljači na cijelom prostoru Crne Gore, ali očigledno uzalud. I dok se mi borimo protiv ovakvih nedjela u međuvremenu su mnoge životinjske vrste nestale usljed nekontrolisanog odstrela ili nakon katastrofalnih požara, gdje su desetkovana staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Jedan broj divljih životinja koji se nalazi na Evropskim crvenim listama ugroženih vrsta i čija je populacija svedena na biološki minimum, je nestala sa naših prostora zahvaljujući nekontrolisanom krivolovu i besomučnom ubijanju od strane nesavjesnih članova (krivo)lovačkih družina".

Mitrović je kazao da će biti prinuđeni da organuzuju humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za kupovinu svježeg mesa i da na taj da obezbijede i finansiraju od pet do deset kilograma mesa, "očigledno gladnim krivolovcima, koje namjeravamo da kroz projekat “Hranilice za lovce - mesare” podijelimo, da bi oni za uzvrat prestali da ubijaju, muče i zlostavljaju životinje koje su prema našem važećem zakonodavstvu na svakom mjestu i u svako vrijeme zakonom zaštićene".

Mitrović je između ostalog naveo i da će tražiti zabranu uvoza lovačkog oružja u Crnu Goru "do normalizacije stanja u oblasti lovstva i divljači, čija je brojnost populacije dovedena do ivice istrebljnja i potpunog biološkog nestanka".

Bonus video: