Šut “rodio” kraj vinograda Medojevića

Drinka Medojević optužila Petra Ivanovića za devastaciju, dojučerašnji poslanik DPS-a poručio da prvi put čuje za to i pozvao eventualno oštećene da se obrate sudu

11559 pregleda 66 reakcija 6 komentar(a)
Vinograd sada u rupi, Foto: Borko Ždero
Vinograd sada u rupi, Foto: Borko Ždero

Porodica Medojević optužila je donedavnog poslanika DPS-a Petra Ivanovića za devastaciju vinograda u podgoričkom naselju Doljani.

Drinka Medojević tvrdi da je ogromna količina šuta istovarena pored vinograda, koji se nalazi na dvije hiljade metara kvadratnih, gdje imaju 1.050 čokota loze.

“To su ogromne količine šuta, koji dovoze sa gradilišta vinopodruma koji Petar Ivanović pravi na svome porodičnom imanju. Živimo u Švajcarskoj i nedavno, kada sam došla da obiđem vinograd, bila sam zaprepašćena. Vinograd je sada bukvalno u rupi, nema strujanja vazduha, pretpostavljam da je zbog toga i slabiji rod ove godine u odnosu na prethodne. Jer sada više nije to zdravo okruženje, nema strujanja vazduha”, istakla je Medojevićeva.

Ivanović je “Vijestima” kazao da prvi put čuje za to, da ga nije niko kontaktirao, niti se bunio.

“Nemam komentar. Nije me niko kontaktirao, postoje sudovi, ako neko smatra da je oštećen, neka se obrati sudskim instancama”, rekao je kratko.

Vinograd Medojevića okružen šutom
Vinograd Medojevića okružen šutomfoto: Borko Ždero

Drinka Medojević kaže da su na osnovu vinograda upisani u registar proizvođača grožđa i vina, a da je šut zatrpao i kamenu ogradu na dijelu njihovog imanja.

“Ivanović je zemljište na koje istovaraju šut otkupio od mještana. Zatvorio je i put, koji vodi do obližnjih kuća. Osim što je devastirao vinograd, prijeti nam i poplava, jer na imanju kada počne sezona kiša izbija voda na jednom mjestu i teče ispod. Međutim, sada kada je šut istovaren, nema kuda da otiče, a kada počnu kiše, može vrlo lako zemlja da se odroni u vinograd”, navela je Medojevićeva. Kazala je da su planirali da naprave mali vinopodrum na parceli, ali da je sve dovedeno u pitanje.

“Ne mogu da shvatim takvo ponašanje iako je ta imovina gdje je šut njegova, valjda je trebalo voditi računa da je tu i naš vinograd, makar bi bilo ljudski. To su tone i tone”, istakla je Medojevićeva.

“Vijesti” su ranije objavile da je kompanija “I - WINE” Ljubice Ivanović, majke Petrove, započela gradnju pogona za preradu grožđa u Doljanima, u Podgorici, koji je, prema podacima sa info-table, trebalo da bude završen u aprilu 2020. Kako se uvjerio novinar “Vijesti” prije nekoliko dana, na imanju su u toku radovi.

Prema podacima Privrednog suda, Ivanovićeva (78) je firmu osnovala prošle godine i stoprocentni je vlasnik, a izvršni direktor je njen sin Luka Ivanović. Ivanovići u Doljanima imaju veliki vinograd, a na Ljubicu Ivanović se vodi više od 20.000 kvadrata zemljišta i porodična stambena zgrada. Većinu imovine stekla je nasljedstvom, a dio zemljišta kupovinom. Petar Ivanović je 2018. tražio od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine urbanističko-tehničke uslove (UTU) za izgradnju objekta u Doljanima.

On je izjavio novinaru “Vijesti” da griješi, ali kada mu je saopšteno da je potpisnik toga zahtjeva, rekao je da je to uradio za majku.

“Jer sam ja dežurni kurir u familiji. Nekoliko puta se obraćala zahtjevom, ali je bila odbijena, pa je potrebno pojašnjenje šta može tamo da radi. Područje je pokriveno planskom dokumentacijom”, kazao je tada Ivanović.

On je rekao da će nakon dobijanja odgovora, raditi u skladu sa zakonom.

Bonus video: