Doteći će četiri miliona uz februarski vodostaj

Četiri kompanije koje imaju mHE u Beranama, Andrijevici i Plavu donirale su u martu, kako su saopštili, kompletan ostvareni prihod NKT-u...

13220 pregleda 42 reakcija 2 komentar(a)
Elektrana na Bistrici kod Berana, Foto: Tufik Softić
Elektrana na Bistrici kod Berana, Foto: Tufik Softić

Četiri kompanije koje imaju male hidroelektrane (mHE) u Beranama, Andrijevici i Plavu prihodovaće ove godine oko četiri miliona eura, ako bi im prosječni mjesečni prihodi iznosili koliko i u februaru.

To se može zaključiti na osnovu donacije koju su u martu firme Hidroenergija Montenegro, Igma Energy, Nord Energy i Kronor dodijelile Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT).

Kada je na početku epidemije koronavirusa u Crnoj Gori objavljeno da su proizvođači električne energije iz mHE donirali 401.593 eura, taj podatak je otkrio koliki je njihov godišnji prihod.

Oni su, naime, odlučili da doniraju kompletan prihod od 401.593 eura, za koji su naglasili da je ostvaren u februaru.

Kako su saopštili, u zajedničkoj donaciji su učestvovale kompanije Hidroenergija Montenegro iz Berana sa 186.600 eura, Kronor iz Podgorice sa 90.403 eura, Hydro Bistrica iz Podgorice sa 41.300 eura, Igma Energy iz Andrijevice sa 32.117 eura, Synergy iz Podgorice sa 30.000 eura, Nord Energy iz Andrijevice sa 18.673 eura i Simes inženjering iz Podgorice sa 2.500 eura.

Šef i odbornik Demokratskog fronta u Andrijevici Veselin Raketić postavlja pitanje čije su pare donirali:

“Oni, zapravo, pomažu nas od našega novca. Ili bolje rečeno, mi pomažemo nas, preko njih”.

Prema njegovim riječima, na području Andrijevice, odakle su zvanično dva donatora, gradi se 12 hidroelektrana i već izvlači desetine miliona eura dobiti na godišnjem nivou.

“I sada zamislite, oni se prikazuju humanistima, a osim neznatnih naknada za koncesije, od njih lokalne zajednice nemaju nikakve koristi. Da ne pričamo o tome da su samo napravili štetu. Uništili prirodu i biodiverzitet u rijekama”. Donacije NKT-u iz Andrijevice su dali Igma Energy i Nord Energy. Vlasnik Igme Energy je Igor Mašović, brat predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića (DPS).

Igor je suvlasnik i u Nord Energy, dok je njen većinski vlasnik zvanično predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović. Obje firme su registrovane u Andrijevici kao DOO.

Mašović je sa prvom firmom u februaru zaradio 32.117 eura. On za sada ima dvije mHE - Bradavac i Pješivska Rijeka, a u izgradnji je još deset gdje će biti vlasnik, ili suvlasnik.

Ako bi se prikazana donacija za jedan mjesec pomnožila sa dvanaest mjeseci, onda bismo dobili sumu od 385.404 eura.

Kada stavi u funkciju ostale hidrolektrane koje su u izgradnji, godišnje će prihodovati milionski iznos...

Nord Energy DOO Andrijevica, sudeći prema februarskoj zaradi, na kraju ove godine zaradiće ukupno 224.076 eura. Oni gazduju mHE na takozvanom Šerametskom potoku, u selu Ulotina.

“Vijesti” su nedavno pisale o tome da su mještani tog sela prije mjesec zavrnuli glavni ventil i zaustavili rad mHE, tražeći od vlasnika da ispune obećanja koja su dali prilikom izgradnje.

Milionskim prihodima već se može pohvaliti prvi na listi donatora, beranska Hidroenergija Montenegro, čiji su trenutni vlasnici Ranko Radović i Oleg Obradović.

Prije Radovića, većinski vlasnik Hidroenergije Montenegro bio je Bemaks, odnosno Ranko Ubović i Aleksandar Mijalović.

Oni su nedavno za svega 300 hiljada eura navodno prodali svoj udio od šezdeset procenata Radoviću, koji im je do tada bio direktor u Hidroenergiji Montenegro.

Ova kompanija se u društvenu korist odrekla februarske dobiti od 186.600 eura. Pomnoženo sa dvanaest mjeseci, to bi bilo više od 2,2 miliona godišnje. “Vijesti” su krajem prošle godine otkrile da će vlasnicima beranske kompanije Hidroenergija Montenegro u prvih 13 godina rada njenih pet mHE ostati više od 14 miliona eura.

To je tada saopštila pravna savjetnica pri NVO Akcija za socijalnu pravdu Ines Mrdović, koja je biznis plan Hidroenergije Montenegro dobila od Regulatorne agencije za energetiku (RAE), u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

Podgorički Kronor vlasnik je mHE u Plavu. Oni su NKT za borbu protiv korone donirali mjesečni prihod od 90.403 eura. Pomnoženo sa dvanaest mjeseci, proizilazi da je njihova očekivana dobit za ovu godinu 1,08 miliona.

Na tu temu, u Plavu ne žele da pričaju. Neki od deklarisanih boraca protiv izgradnje mHE kazali su da ih ne zanima ko je do sada izgradio i koliko para je zaradio, već da se oni “samo bore da se ne grade nove”.

Raketić kaže da su vlasnici svih malih elektrana, to samo formalno.

“Oni su samo vlasnici na papiru. Sve te pare se slivaju u jednu kasu, ili bolje reći u jedan džep. Zna se ko je gazda u ovoj državi”.

Prema računicama NVO Akcija za socijalnu pravdu, proizvođačima energije iz mHE građani će kroz nametnute subvencije na računima za struju ove godine dati oko 20 miliona eura, a u to nije uključena milionska dobit. "Možda proizvođači energije iz malih hidroelektrana misle da je narod neznaven i da ne može sabrati dva i dva. Građani sjevera države, gdje je najviše malih hidroelektrana, do sada su u borbi protiv tajkuna pokazali da su malo bolji matematičari. Zato i tvrdimo da nas oni pomažu od naših para”, kazao je Veselin Raketić (DF).

Donirali i DPS-u pred izbore

Pozvavši se na na podatke MANS-a, TV Vijesti u petak veče je objavila da su Igor Mašović, Tamara Kokić i Milić Novović donirali DPS-u 13.000 eura. Ta partija je za svega nekoliko sedmica prikupila više od pola miliona eura, uoči izbora zakazanih za 30. avgust.

Kokić i Novović su direktori u kompanijama koje su od Vlade dobile koncesije za proizvodnju struje iz mHE.

Zakon o finansiranju političkih subjekata propisuje da kompanije i fizička lica koja sa državom imaju neki ugovorni odnos, ili vrše posao od javnog interesa, ne mogu davati priloge političkim partijama. Zakonom o energetici definisano je da proizvodnja struje spada u posao od javnog interesa...

Podaci MANS-a pokazuju da pomenuti donatori DPS-a imaju više aktivnih ugovora sa državom, po osnovu dobijenih koncesija i dozvola za gradnju mHE. Mašović je DPS-u za ove izbore donirao 5.000 eura.

Tamara Kokić, koja je DPS pomogla sa 3.000 eura, izvršni je direktor dvije firme koje je osnovao konzorcijum u kome udio ima Mašović, a do avgusta 2018. ona je radila kao direktor njegove kompanije Igma Grand, objavila je TV Vijesti.

Milić Novović je, kao izvršni direktor kompanije Dekar Energy, donirao DPS-u 5.000 eura, dok firma na čijem je čelu trenutno gradi tri hidroelektrane u opštini Kolašin. Novović je i direktor i vlasnik kompanije Igma Product, koja je bila u vlasništvu firme Mašovića Igma Grand.

Iz MANS-a su poručili da se ovim nastavlja praksa razrađene šeme ubacivanja gotovog novca u fond kampanje DPS-a, a ne dobrovoljnih donacija.

Kazne za fizičko lice koje na ovaj način da prilog političkoj partiji kreću se od 500 do 2.000 eura, dok za partiju koja primi takvu donaciju nije predviđena nikakva kazna, objavila je TV Vijesti.

Bonus video: