Postavljena "zelena ostrva" u Beranama: "Prva ovog tipa u Crnoj Gori"

Cilj projekta je poboljšanje stanja životne sredine, a kroz unapređenje sistema upravljanja otpadom u Beranama

4274 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Opština Berane
Foto: Opština Berane

U Beranama su na osam lokacija postavljena takozvana „zelena ostrva“, odnosno prvi ekološki punktovi za selektivno prikupljanje otpada ovog tipa u Crnoj Gori, kazala je Maja Pešić, rukovodilac projekta i najavila da će uskoro, u okviru ovog projekta, grad biti bogatiji za 42 nova kontejnera.

Projekat „Zelena ostrva“ je projekat prekogranične saradnje koji finansira Evropska unija, a kao vodeći aplikant sprovodi Opština Berane u saradnji sa partnerima: Karitasom, VIS-om i opštinom Malesi e Madhe, podsjećaju iz lokalne samouprave.

„Cilj projekta je poboljšanje stanja životne sredine, a kroz unapređenje sistema upravljanja otpadom u Beranama. Problemi u upravljanju otpadom su vrlo vidljivi u manje razvijenim zemljama kao što je Crna Gora. Dok smo na putu ka EU, cilj unapređenja životne sredine postižemo kroz projekte, medijske kampanje, učenje iz najboljih praksi“, kazala je Maja Pešić, rukovodilac projekta i pomoćnica u Sekretarijatu za projekte i investicije Opštine Berane. Prikupljanje i upravljanje komunalnim otpadom je vrlo specifična aktivnost koja zavisi od mnogih faktora, različitih aktera (nadležnih institucija, građana) i usvajanja i primjene strategija i zakona, objasnila je ona.

foto: Opština Berane

„Projekt „Zelena ostrva“ predviđa postavljanje zelenih ostrva na osam lokacija u Beranama kao jednu od aktivnosti. Na neki način, zelena ostrva su novina ne samo u našem gradu, već i u Crnoj Gori. Dizajn i idejni projekat zelenih ostrva pripremila je kompanija koja se bavi arhitekturom i građevinom. Nakon toga određene su lokacije u skladu sa detaljnim urbanističkim planom opštine i obezbijeđeno je rješenje za postavljanje ostrva. Zelena ostrva sastoje se od zatvorene konstrukcije koja sadrži četiri vrste kontejnera i kantu za vrući otpad. Pored toga, lokacije na kojima se nalaze su uređene, a ozelenjavanje je izvršila kompanija koja se bavi tim poslom i čiji je plan i realizaciju na terenu sproveo inženjer hortikulture sa svojim timom", navela je Pešić i dodala:

„Napomenula bih da se nezavisno od ovog projekta trenutno sprovodi projekat Izgradnje reciklažnog dvorišta sa sortirnicom na Rudešu, čiji je korisnik naša opština (potpisan ugovor sa izvođačem i nadzorom), tako da će ovaj sistem zelenih ostrva, kao i sistem dvije kante (suvi i mokri otpad) koji je opet kroz ovaj projekat zaživio u 1000 domaćinstava kojima smo podijelili dvije hiljade kanti, „zatvoriti krug“ upravljanja otpadom u našem gradu. Pored zelenih ostrva i sistema dvije kante u domaćinstvima, tokom septembra će se u okviru ovog projekta realizovati i aktivnost postavljanja 42 kontejnera u Beranama u dvije boje u koje će građani odlagati dvije vrste otpada (mokra i suva frakcija)", istakla je šefica tima za relizaciju projekta.

Projekat je započeo u aprilu 2018. godine, a završetak projekta planiran je i ugovoren za kraj oktobra ove godine. Do tada imamo još aktivnosti koje treba završiti, ali i predstaviti puno toga što je urađeno, zaključila je Marija Pešić.

Bonus video: