Mještani Rakite protestovali zbog izgradnje deponije “Čelinska kosa”

Sa tri opštine pokriće otpad za 11 opština, a gradiće i deponiju životinjskog otpada za cijelu Crnu Goru

2893 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Na obroncima Bjelasice, na lokaciji Čelinjska kosa-Đurđevica, gdje je planirana izgradnja regionalne deponije za 11 sjevernih opština, juče je održan protestni skup mještana sela Rakita.

Jedan od organizatora, koji je sa grupom istomišljenika podržao koaliciju za budućnost Crne Gore, inače mještanin Ravne rijeke, bivši opozicionar Slavko Fuštić, podsjetio je lokalna uprava BIjelog Polja na tom mjestu planira izgradnju regionalne deponije za sjever, kao i deponiju životinjskog otpada za cijelu Crnu Goru.

“I sve to između dva skijališta, koja se grade između mojkovačke i bjelopoljske strane Bjelasice i to na po 500 metara udaljenosti vazdušnom linijom od oba skijališta”, kazao je Fuštić.

On je poručio da svi oni koji daju glas za Demokratsku partiju socijalista glasaju za izgradnju ove deponije.

Građani upozoravaju da se ispod te lokacije nalazi ogroman broj izvora čiste planinske vode, koji prave izvorište Čelinske rijeke, koja se uliva u Ljuboviđu, ova u Lim, čime bi bio zagađen čitav vodotok nizvodno do Drine.

Podsjećaju da je kada neki organski otpad dospije u rijeku potrebno 80 kilometara prirodnog toga da bi prirodnim putem prečistila I pozivaju organizacije koje se bave zaštitom životne sredine da se uključe u odbranu planine Bjelasice, kojoj bi uslijedila ekološka katastrofa.

Gojko Nedović iz Ravne rijeke rekao da je lokacija na 1.000 metara nadmorske visine, te da se nedaleko nalazi izvorište Bistrice koja je na 800 metara nadmorske visine i snabdijeva Bijelo Polje sa pitkom vodom, a u blizini je i naselje Rakita, u kojem se ljudi isključivo bave proizvodnjom jagodičastog voća i to pretežno organskog, kao i proizvodnjom mesa i mliječnih proizvoda”, kazao je Nedović, dodajući da će sve to uticati na valorizaciju turizma u koji se ulažu milioni eura.

Odlukom Vlade Crne Gore o donošenju izmjena i dopuna lokalne studije deponija čvrstog otpada Čelinska kosa zahvata prostor od 234.180,60 kvadrata.

Mještani podsjećaju da je predviđeno da deponija bude formirana u mjestu Đurđevica, a ne kako u Ministarstvu održivog razvoja i turizma kažu na Čelinskoj kosi. To mjesto je iznad sela Rakita, na padinama planine Bjelasice i pripada Mjesnoj zajednici Ravna Rijeka.

Lokacija „Čelinska kosa“ je udaljena oko 15 kilometara od Bijelog Polja, od čega je 11 kilometara dionica magistralnog puta Bijelo Polje – Mojkovac, dok oko četiri kilometra otpada na pristupni put do same lokacije. Smeštena je na oko kilometar južno od sela Lisičine i kilometar jugozapadno od sela Gornja Rakita.

Bonus video: