Begić: Gdje je nestao strah od korone, ona nije nestala i nikad je prisutnija

"Institut nikad nije pravio razliku između vidova okupljanja i svima je jasno da svako masovno okupljnje predstavlja epidemiološki rizik i sa aspekta Instituta o bilo kom okupljanju razlike nema"

110357 pregleda 589 reakcija 81 komentar(a)
Senad Begić, Foto: Screenshot
Senad Begić, Foto: Screenshot
Ažurirano: 24.08.2020. 19:24h

Odlukom kriznog medicinskog štaba dozvoljen je kompletan rad svih hiruških odjeljenja u Crnoj Gori.

To je saopštio Nemanja Radojević iz Kliničkog centzra Crne Gore.

"Svi pacijenti koji imaju zakazane hirurške intervencije oni mogu to uraditi, uz negativan test ne stariji od 48 sati.", rekao je Radojević.

Bolnica u Risnu ostaje samo bolniuca za neurohirurške pacijente, dodao je on.

Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje, Senad Begić je rekao da pitanja okupljanja koja su održavana proteklih dana širom Crne Gore nije pitanje za Institut.

"Institut nikad nije pravio razliku između vidova okupljanja i svima je jasno da svako masovno okupljnje predstavlja epidemiološki rizik i sa aspekta Instituta o bilo kom okupljanju razlike nema. Svako masovno okupljanje u svakom trenutku je epidemiološki rizik. Mi nemamo ingerencije niti da dozvoljava niti da zabranjuje okupljanja. Gdje je nestao strah od korone. Ona nije nestala. Nikad je prisutnija i u cijelom regionu i to ne smijemo da zaboravimo", rekao je Begić.

On je podsjetio da Institut nema ingerencija da dozvoljava ili zabranjuje okupljanja, već samo da propisuje mjere.

"Institut ne može ići od jednog do drugog da moli da nose maske"

Na konstataciju da policajci ne nose zaštitne maske, a da za to kažnjavaju građani, Begić je odgovorio:

"Ne mogu odgovarati u ime drugih institucija. Ako budete prilikom boravka i dolaska u Institu vidjeli da neko od zaposlenih ne nosi maske molim da mi se javite odmah i mi ćemo to riješiti. Pitajte me za zaposlene u Institutu. Za ostale Institut nije ni majka ni maćeha, ne može ići od jednog do drugog da moli da nose maske", kazao je Begić.

Naveo je i da moguće da će doći do pooštravanja mjera za ulazak u Crnu Goru za neke države.

"Ne govori se samo o popuštanju mjera za neke zemlje, već će za neke doći i do pooštravanja što se tiče ulaska u Crnu Goru. To je goruće pitanje sa aspekta funkcionisanja građana i mi se nadamo ako trend pada bude nastavio silaznom putanjom da će doći do popuštanja određenih mjera", kaao je Begić.

"Odluka za odlaganje početka školske godine mudra"

On je rekao da je odluka za odlaganje početka školske godine bila mudra.

"Najlakše je reći da smo spremni. Primjera je puno u Evropi. Berlin je danas zatvorio ogroman broj škola kada je primijećeno da je povećan broj oboljelih među djecom i drugom populacijom. Škole su rasadnik infekcija i spram toga treba se odnostiti sa dužnim poštovanjem. U Crnoj Gori ima više od 130.000 djece u obrazovnom sistemu", rekao je Begić.

U institucionalnim karantininima trenutno nema nijedne osobe, dok je u samoizolaciji 1.537 osoba.

U prostorijama Instituta za javno zdravlje u 17 časova održaće se konferencija za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Na konferenciji za medije govoriće Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje i Nemanja Radojević iz Kliničkog centra Crne Gore.

Bonus video: