Gradilište na Kraljskim Barama posjetio vlasnik firme "Dekar" sa nekom od državnih inspekcija

“Želimo da obavijestimo crnogorsku javnost da su danas, oko 11 sati, na vodozahvatu Čestogaz, mještani primijetili lica koja su došla na tu lokaciju sa koncesionarom, vlasnikom firme “Dekar” d.o.o, koja se nisu legitimisala , a za koje mislimo da su iz neke od državnih inspekcija. Došli su automobilom sa državnim registarskim oznakama. Nakon kratkog zadržavanja otišli su, bez ikakvog razgovora sa mještanima koje su zatekli na pomenutoj lokaciji”

4001 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Iz Mjesne zajednice Kraljske Bare, čiji mještani više od mjesec sprječavaju gradnju malih hidroelektrana (mHE) na tamošnjim vototocima tvrde da su na tabli na gradilištu isječeni djelovi na kojima piše ime firme koja izvodi radove, ko je nadzorni organ i kada je planirani završetak radova. Tabla, je kako piše u saopštenju te MZ, postavljena na ušću rječica Crnje I Ljubaštice. Takođe, mještani, koji danima organizuju straže na mjestu planirane gradnje, kažu da su tokom prijepodneva gradilište posjetila “lica koja se nijesu legitimisala, a sa kojima je bio koncesionar, vlasnik firme “Dekar”.

“Želimo da obavijestimo crnogorsku javnost da su danas, oko 11 sati, na vodozahvatu Čestogaz, mještani primijetili lica koja su došla na tu lokaciju sa koncesionarom, vlasnikom firme “Dekar” d.o.o, koja se nisu legitimisala , a za koje mislimo da su iz neke od državnih inspekcija. Došli su automobilom sa državnim registarskim oznakama. Nakon kratkog zadržavanja otišli su, bez ikakvog razgovora sa mještanima koje su zatekli na pomenutoj lokaciji”- piše u saopštenju, koje je potpisao predsjednik MZ Milovan Labović.

On kaže da, iako postoji mogućnost da je gradilište posjetila inspekcija inicirana od Ministarstva ekonomije ili nekog od državnih organa , kojima su mještani pisali do sada, predstavnike MZ niko o tome nije obavijestio. Čin izmjene table na gradilištu, kako je napisao Labović, “ mještani smatraju nastavkom radova od strane koncesionara ili izvođača radova”.

“To direktno kosi sa obećanjem ministarke Dragice Sekulić koja nam je dala čvrste garancije da radova neće biti. U njenu riječ nikad nismo ni posumnjali, ali očigledno neko drugi pokušava da izmijeni stanje na terenu i izražavamo sumnju da neko želi da dovede u zabludu državne ili inspekcijske organe. Na svu sreću, sa detaljima sadžaja table su upoznati ministarka Sekulić, predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović, kao podpredsjednik Opštine Kolašin i predsjednik Savjeta Parka parka “Komovi” Danilo Medenica, koji su bili na licu mjesta na kojem je tabla postavljena i koji su napravili snimke table”- tvrdi Labović.

On je u ime mještana Kraljskih Bara apelovao na državne organe da utvrde koja inspekcija (ukoliko je u pitanju državna ili opštinska) je bila na licu mjesta, na kojim lokacijama su bili, kada su počeli i završili nadzori, da li su obišli cijelu trasu radova na vodotoku Čestogaz, zbog čega nije uzeo izjave od lica mještana koja su zatekli na vodozahvatu…Mještani očekuju i da državni organi ispitaju “ko je I zbog čega isjekao detalje sa table koja informiše nadležne o “radovima”...

Labović podsjeća da sumještani inicijatori zahtjeva za nadzor Upravi za inspekcijske poslove, zahtjeva za zaustavljanjem gradnje i raskidom ugovora o koncesiji Ministarstvu ekonomije, Opštini Kolašin i nadležnim službama i premijeru Dušku Markoviću.

Bonus video: