Nurković: Autoput će biti završen do maja 2019. godine

"Do sada je izvođaču radova isplaćeno 347,5 miliona eura, odnosno 43 odsto ugovorene vrijednosti, za avans i stvarno izvedene radove na terenu", rekao je Nurković
605 pregleda 32 komentar(a)
CRBC, autoput, Most na Morači, Foto: Filip Roganović
CRBC, autoput, Most na Morači, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.01.2018. 11:45h

Radovi na prioritetnoj dionici prvog crnogorskog autoputa, od Luke Bar do granice sa Srbijom, na najtežem njenom dijelu od Podgorice do Mateševa, koje izvodi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation, biće završeni po dogovoru, u maju 2019. godine. To je u izjavi za agenciju Hina potvrdio ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković.

Hrvatska je nedavno CRBC izabrala za izvođača izgradnje Pelješkog mosta, koji bi trebao da zaobiđe teritoriju Bosne i Hercegovine i poveže sjever i jug zemlje.

Ponuda Kineza od 280 miliona eura za izgradnju mosta i rokom završetka od 39 mjeseci bila je povoljnija od austrijskog Strabaga i grupe ponuđača koju su činile jedna italijanska i turska kompanija.

Nurković kaže da su u Vladi zadovoljni kineskim partenrima i njihovim saradnicima (podizvođačima) iz Crne Gore, regiona i drugih zemalja, kao i kvalitetom rada i angažovanošću domaće radne snage, što potvrđuje njihova uvjeravanja da će čitav posao biti na vrijeme završen, prenosi Al Džazira.

Premijer Duško Marković nedavno je, obilazeći gradilišta, rekao da "radovi idu odlično, da je izvođač dobro koncipirao dinamiku te da je uvjeren da će dionica biti izgrađena i predana u predviđenom roku".

"Ovo je, uz obnovu nezavisnosti 2006. godine, najznačajni projekt u istoriji Crne Gore", kazao je Marković.

U crnogorskom Ministarstvu saobraćaja ističu da je do sada završena većina najtežih radova, uključujući i ključne infrastrukturne objekte, od kojih su većina graditeljski poduhvati sami za sebe, poput gotovo više od kilometra dugog i 180 metara visokog mosta "Moračica", koji spaja dvije planine u kanjonu rijeke Morače, te probijanja više dvocijevnih tunela i gradnje drugih sličnih objekata.

Ugovorena cijena za projektovanje i izgradnju ove dionice je 809,6 miliona eura, a država kao investitor obavlja plaćanja izvođaču radova koji je odgovoran za odabir, kvalitet rada i plaćanje svojim podizvođačima.

JWPlayer video mesto

Dionica autoputa duga je 41 kilometar, ima 45 mostova i vijadukata i 32 tunela.

Kineska kompanija CRBC autoput gradi uz finansijsku pomoć Exim banke, koja osigurava 688 miliona eura, odnosno 85 odsto ukupnih sredstava, dok sa preostalih 15 odsto, ili 122 miliona eura, učestvuje država Crna Gora.

Rok otplate kredita je 20 godina, uz grejs period od šest godina, a godišnja kamatna stopa je dva odsto.

Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru.

"Do sada je izvođaču radova isplaćeno 347,5 miliona eura, odnosno 43 odsto ugovorene vrijednosti, za avans i stvarno izvedene radove na terenu", precizirao je Nurković.

Među angažovanim kompanijama, pored onih iz Kine, ima i onih iz Hrvatske, Italije, Švedske, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Danske, Češke, Mađarske.

Na autoputu je trenutno angažovano 3.048 radnika, od čega je 1.886 Kineza i 1.162 iz Crne Gore i regiona.

"CRBC planira uskoro da poveća broj inženjera i radnika na terenu kako bi ubrzala radove i ispoštovala rokove u gradnji ove dionice, uz isti kvalitet i poštovanje najviših bezbjednosnih standarda", najavio je glavni inženjer kompanije Vlatko Ćipranić za bilten Inženjerske komore.

Marković je rekao da se Vlada uveliko bavi nastavkom gradnje, jer je cilj da odmah po završetku ove nastavi izgradnju ostalih dionica.

"Već sada stvaramo pretpostavke za nastavak gradnje. Krajem prošle godine je moj sastanak sa kineskim premijerom Li Kećijangom završen saglasnošću da su obje države i vlade zainteresovane da po završetku prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare bude nastavljena gradnja novih dionica i to po modelu javno-privatnog partnerstva države Crne Gore i zainteresovanih kineskih kompanija. Uspješna realizacija prve, najteže dionice, najbolja je preporuka za nastavak", zaključio je Marković.

Bonus video: