vozni park bogatiji za dva vozila

Stefanović: Vrijedne donacije unaprijedile kvalitet rada Hitne pomoći

Donirana vozila odgovaraju potrebama organizacionih jedinica na sjeveru u skladu sa konfiguracijom terena i uslovima u kojima medicinski timovi pružaju neophodnu urgentnu pomoć

2939 pregleda 4 komentar(a)
Jedno od doniranih vozila, Foto: Zavod za hitnu medicinsku pomoć
Jedno od doniranih vozila, Foto: Zavod za hitnu medicinsku pomoć

Vozni park Zavoda za hitnu medicinsku pomoć nedavno je postao bogatiji za dva vozila koji će se koristiti u opštinama na sjeveru, a donirana vozila odgovaraju potrebama ovih organizacionih jedinica u skladu sa konfiguracijom terena i uslovima u kojima medicinski timovi pružaju neophodnu urgentnu pomoć, saopšteno je iz Zavoda za HMP.

“Želim da se zahvalim gospodinu Hajrizu Brčvaku, predstavniku MIH GmbH koji je obezbijedio sanitetsko vozilo Reanimobil VW T5 za potrebe organizacione Jedinice za HMP u Bijelom Polju. Takođe, zahvalnost iseljenicima iz Luksemburga i njihovom predstavniku gospodinu Erdanu Moniću na obezbijeđenom vozilu Dacia Duster za potrebe organizacione Jedinice za HMP u Rožajama”, istakao je direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dr Saša Stefanović.

Jedno od doniranih vozila
Jedno od doniranih vozilafoto: Zavod za hitnu medicinsku pomoć

Vozila Zavoda za HMP godišnje pređu oko milion kilometara, a 12 novih vozila sa kompletnom opremom koja su obezbjeđena decembra 2016. već su prešla, u zavisnosti od rasporeda vozila po opštinama od 60.000 do 130.000 kilometara, dok su četiri reanimobila dobijena 2017. godine prešla u prosjeku po 70.000 kilometara.

Vozni park Zavoda za HMP Crne Gore raspolaže vozilima novije proizvodnje i cjelokupna teritorija države pokriva se vozilima koja garantuju bezbjednost i komfor pacijentu i medicinskim timovima.

Kako je neophodno konstantno obnavljanje voznog parka, u kontinuitetu se nabavljaju nova vozila, pa će tako narednog mjeseca stići i tri reanimobila marke Citroen za potrebe organizacionij jedinica. Vozila su nabavljena u okviru realizacije prve faze projekta INTERREG IPA - CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 - 2020.

Stefanović je iskazao i zahvalnost društveno odgovornim pojedincima koji su svojim donacijama takođe unaprijedili kvalitet rada ZHMP.

“Porodica Hamović donirala je za potrebe Jedinice za HMP u Herceg Novom najsavremeniji defibrillator i dvanaestokanalni EKG aparat, a gospođa Amra Lagator donirala je građevinski materijal i sitnu medicinsku opremu za potrebe Jedinice za HMP Pljevlja, a zahvalnost dugujemo i izvođaču radova gospodinu Zoranu Lazareviću. U saradnji sa ovim donatorima adaptiran je enterijer i dio eksterijera ove organizacione Jedinice”, zaključio je Stefanović.