dobili saglasnost agencije za zaštitu podataka o ličnosti

MUP: U Podgorici postavljeno 270 kamera na 35 lokacija, cilj smanjenje kriminala

"Cilj nam je da imamo manje kriminala na ulicama, bolјu zaštitu djece od narkotika i ulične prodaje droge, bolje rezultate Policije u sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela i prekršaja, veću bezbjednost u saobraćaju, bolji preventivni rad, a sve ovo znači veću sigurnost svih naših građanki i građana", kazao je Nuhodžić.

8782 pregleda 5 komentar(a)
Foto: MUP Crne Gore
Foto: MUP Crne Gore

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić pustio je u rad Komandno kontrolni centar iz kojeg će Policija sa preko 270 kamera sa kako su kazali najsavremenijom tehnologijom, pratiti stane na 35 lokacija u Podgorici.

Kako je saopšteno iz MUP-a, za ove kamere saglasnost je dala Agencija za zaštitu podataka o ličnosti.

"Cilj nam je da imamo manje kriminala na ulicama, bolјu zaštitu djece od narkotika i ulične prodaje droge, bolje rezultate Policije u sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela i prekršaja, veću bezbjednost u saobraćaju, bolji preventivni rad, a sve ovo znači veću sigurnost svih naših građanki i građana", kazao je Nuhodžić.

On je podsjetio da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova opredijelili višemilionska sredstva za uvođenje video nadzora gradova.

Prva faza, kako je saopšteno, obuhvata lokacije u Podgorici, Baru i Budvi, dok će od naredne godine video nadzor obuhvatiti i opštine Nikšić, Herceg Novi i Kotor.

Video nadzor je u skladu sa najvišim evropskim standardima, uz puno poštovanje pravila obrade i zaštite ličnih podataka. Dakle, nema straha ugrožavanju privatnosti građana“, kazao je Nuhodžić.

On je najavio da je u narednom periodu planirano i uvođenje kamera, odnosno uređaja za snimanje postupanja policijskih sluzbenika.

„U skladu sa najboljim uporednim iskustvima i novim zakonskim rješenjima, nastojaćemo da obezbijedimo budžetska sredstva da svi policajci, koji su u neposrednom kontaktu sa građanima, budu opremljeni sa ovim uređajima na uniformama, u cilju zaštite integriteta, ali i sprječavanja, eventualnog, prekoračenja ovlašćenja“, kazao je Nuhodžić.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je istakao da je jedan od prioriteta gradske uprave pretvaranje Podgorice u pametni grad, odnosno stvaranje pretpostavki da se budući razvoj našeg grada temelji na korišćenju modernih i pametnih tehnologija.

„Ovaj projekat predstavlja korak od sedam milja za naš grad i zahvaljujući sistemu video nadzora mi ćemo, ukupno gledano, imati puno bolje stanje u Podgorici, kako na planu očuvanja javnog reda i mira, stanja u saobraćaju, tako i na planu opšteg nivoa bezbjednosti u glavnom gradu", kazao je on, kaže se u saopštenju.

Vuković je naglasio da se doprinos Glavnog grada ogleda kroz obezbjeđenje potrebne infrastrukture za instalaciju pomenute opreme u vrijednosti od 270.000 eura.

„Uporedo sa tim, realizovali smo pilot projekat na tragu ove priče, a on podrazumijeva instalaciju sistema video nadzora u desetak parkova u glavnom gradu. Kako smo nažalost u prethodnom periodu bili svjedoci raznoraznih devijantnih društvenih pojava, već sada možemo da konstatujemo, iako je sistem u funkciji tek mjesec dana, da je toga mnogo manje. Nemam nikakvu dilemu da sa ovim sistemom koji danas puštamo u rad da ćemo mi u Podgorici imati puno bolje stanje u narednim godinama. Čestitam kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kolegama iz Uprave policije, uz poruku da ćemo im, kao i do sada, mi u gradskoj upravi biti pouzdan partner“, zaključio je Vuković.

Preporučujemo za Vas