Uprava Doma starih u Risnu pozvala novinare na žurku: Svirka blizu rizične grupe

Iz Doma starih u Risnu tvrde da su imali sve dozvole za organizaciju večernjih igranki, iako je NKT zabranio posjete tim ustanovama. Komunalna policija intervenisala dva puta, prije 10 dana naložili i gašenje muzike

41946 pregleda 86 reakcija 29 komentar(a)
Mještani se žale, uprava ne vidi problem: Dom starih u Risnu -, Foto: Dom Starih Grabovac
Mještani se žale, uprava ne vidi problem: Dom starih u Risnu -, Foto: Dom Starih Grabovac

Dom starih “Grabovac” u Risnu periodično organizuje večernje igranke, a radi bolje animacije štićenika nerijetko se angažuju i muzičari, iako bi ova ustanova trebalo da bude u karantinu i da ne propušta nikog.

Nacionalno koordinaciono tijelo je prošlog ponedjeljka nakon sjednice izvijestilo da je produžena mjera zabrane “posjeta licima koja se nalaze na bolničkom liječenju u zdravstvenim ustanovama i licima koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite”.

Mjere NKT, ali ni prijave mještana Risna, koji se žale na buku, nijesu spriječili upravu Doma da nastavi s organizacijom večernjih programa za štićenike.

Mještani Risna su “Vijestima” dostavili više snimaka treštanja muzike iz ustanove, ali i dio prenosa nastupa muzičara, koji je na društvenoj mreži Fejsbuk podijelio jedan od zaposlenih u Domu. Na snimku se vidi da je taj zaposleni, ali i još nekoliko osoba vrlo blizu muzičara.

Direktor Doma Srđan Dragomanović “Vijestima” je kazao da je ta ustanova organizovala proslavu svih državnih praznika.

On kaže da su praznici, uz dozvolu relevantnih institucija, proslavljani uz prikladnu muziku.

“Osim proslave praznika u našoj ustanovi se organizuje bogat kulturno-umjetnički program, kojim pokušavamo da nadomjestimo zabranu izlaska korisnika koja je na snazi od 15. marta”, odgovorio je Dragomanović.

Tvrdi i da nije bilo glasne muzike, jer je “po prijavi isfrustriranih pojedinaca angažovana i Komunalna policija i Uprava policije koje su u više navrata izlaskom na lice mjesta utvrdile da nema buke, a još manje glasne muzike”.

“Sve navedene prijave i pritisak na inspekcije i Upravu policije upravo predstavljaju jeftinu predizbornu kampanju kojom se želi poništiti trud i žrtva zaposlenih u Domu starih Grabovac, koji su od početka pandemije kovid-19 puna tri mjeseca u izolaciji s korisnicima, odvojeni od svojih porodica, kumova i prijatelja. Na svako sljedeće slavlje i druženje, Vaša medijska kuća biće pozvana, kako biste i lično svjedočili trudu i brizi koju ulažemo i kojom se odnosimo prema svakom korisniku, kao i lažnim prijavama koje dolaze od strane par isfrustriranih pojedinaca”, poručuje Dragomanović.

Da prijave “isfrustriranih pojedinaca” nijesu bile potpuno neosnavne, potvrdili su i iz kotorske Komunalne policije.

Iz te službe tvrde da su primili dvije prijave u vezi s “navodnim narušavanjem kućnog reda i postupanjem u vezi s emitovanjem muzike i buke iz prostora javnih ustanova, u ovom slučaju Doma Starih, Grabovac, Risan”.

“Prvu prijavu smo dobili u sedmom mjesecu kada je bio sistem potpune izolacije navedene ustanove i kada je prijava bila u vezi s muzikom kojom su animirani stariji štićenici zbog već poznatih okolnosti u kojima su boravila ta lica u potpunoj izolaciji. Druga prijava evidentirana je 15. avgusta, kojom prilikom smo u okviru naših ovlašćenja izrekli usmeno upozorenje i kada je po našem usmenom naređenju i postupano na način da je odmah ugašena muzika. Napominjem da se radi o vrlo specifičnom objektu i ustanovi, u kojem borave starija lica kojima je zbog specifičnosti i uslova potpune izolacije neki vid animacije i organizovanja predstava, revija, jedini terapeutski vid postupanja i to smatramo potpuno bezazlenom prijavom”, kazao je “Vijestima” načelnik kotorske Komunalne policije Zoran Vučinović.

On ocjenjuje i da su prijave proistekle iz “vrlo nekorektne komunikacije koju s upravom Doma ima par komšija”. “Komunalna policija će u okviru svojih nadležnosti postupati i primjenjivati sve mjere date zakonom, opštinskim odlukama, sagledavajući širi kontekst i specifičnosti svakog svog postupanja.”

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja je saopšteno da je u “ovim kriznim vremenima naša država jedinstveni primjer brige o starim i nemoćnim građanima”.

“Crna Gora je uspjela da, od početka pandemije novog koronavirusa, do današnjeg dana sačuva najranjiviju kategoriju našeg društva. Korisnici Doma starih u Risnu, kao i korisnici Doma starih Bijelo Polje, te Doma starih Pljevlja su, zahvaljujući žrtvi zaposlenih i rukovodstva ustanova, ostali zaštićeni. U vremenu izolacije u kom su zaposleni zajedno s korisnicima tri mjeseca, normalno je da se nekada bogat društveni život korisnika preko noći ne ukine. Zarad zadovoljenja potreba korisnika i zaposlenih, Dom starih Grabovac je organizovao proslavu svih državnih praznika i uz dozvolu relevantnih institucija iste proslavljao uz prikladnu muziku”, kazali su iz Ministarstva rada.

Iz Uprave policije nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti” o broju prijava i mjerama koje su preduzeli. “Vijesti” su u posjedu i snimaka i fotografija sa prigodnih programa za štićenike domova starih u više opština, ali su one organizovane tokom dana i uz poštovanje mjera NKT--a.

Bonus video: