Rijaliti program može samo poslije 23h

Ustavni sud Crne Gore nije prihvatio inicijativu televizije "Pink M" za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima
53 pregleda 3 komentar(a)
Parovi, rijatliti, Foto: Screenshot (YouTube)
Parovi, rijatliti, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.01.2018. 18:10h

Ustavni sud Crne Gore ocijenio je da ograničenje slobode emitera, koji rijaliti programske sadržaje mogu emitovati samo poslije 23 časa, ima legitiman i opšti interes, objavila je Radiotelevizija Crne Gore (RTCG).

Ustavni sud Crne Gore nije prihvatio inicijativu televizije "Pink M" za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima, saopštila je Agencija za elektronske medije (AEM).

Tim rješenjem je utvrđeno da obaveza da se rijaliti programi označavaju sa oznakom "18" i da mogu da se emituju isključivo od 23 do šest sati ne predstavlja cenzuru i da je proporcionalna legitimnom cilju.

Agencija je 2016. godine usvojila tu normu u cilju zaštite maloljetnika od programskih sadržaja koji mogu ugroziti njihov zdravstveni, moralni, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj.

"Ustavni sud je ocijenio da ograničenje slobode emitera ima legitiman, kvalifikovan i opšti interes, koji je Agencija kao regulator prepoznala, navedena mjera je proporcionalna važnosti pitanja zaštite maljoletnika i ne ugrožava načelo jednakosti garantovano Ustavom", navodi se u saopštenju.

Bonus video: