Međunarodni festival Kolašin 2020: Najbolja karikatura Alireze Karimija iz Irana

Najbolje karikature su izložene na Trgu borca, čime je peto izdanje festivala i zvanično otvoreno. Izložba će narednih dana biti postavljena u holu Doma kulture

1701 pregleda 0 komentar(a)
Pobjednička karikatura, Foto: Dragana Šćepanović
Pobjednička karikatura, Foto: Dragana Šćepanović

Žiri V Međunarodnog festivala karikature Kolašin 2020, čija je tema bila "Priroda i čovjek", za najbolju od preko 2.500 pristiglih, izabrao je karikaturu Alireze Karimija iz Irana.

Drugu nagradu je osvojio Sergej Sičenko iz Izraela, a treću Angel Boligan iz Meksika, inače jedan najboljih karikatirista današnjice.

Dodijeljene su i specijalne nagrade i to Mihailu Ignjatu (Rumunija), Juri Manajevu (Rusija), Mojmiru Mihatovu (Rusija), Masud Šojai Tabatabiju (Iran), Oguz Demiru (Turska), Liu Ke (Kina), Benjamim Ale Alu (Iran), Elmailu Kulamiju (Azerbejdžan), Aksim Šmaginu (Rusija), Ilva Kacu (Izrael) Li Jiu (Kina), Luku Desmašeru ( Belgija ) Mark Vinter (Ujedinjeno Kraljevstvo), Muhamed Rezi (Iran) Ridu Kalilu (Sirija),Raul Zuleti (Kolumbija),Saman Torabiju (Iran) i Juksel Cengizu (Turska).

Najbolje karikature danas su izložene na Trgu borca u Kolašinu, čime je peto izdanje festivala i zvanično otvoreno. Izložba će narednih dana biti postavljena u holu Doma kulture.

Najbolje karikature izložene na Trgu borca
Najbolje karikature izložene na Trgu borcafoto: Dragana Šćepanović

Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je preko 520 autora iz 67 država. Pored Luke Lagatora, Darka Drljevića i Radojice Bulatovića, u žiriju su bili I Kamij Januz iz Turske, Abaz Kaseri iz Irana i Damir Novak iz Hrvatske.

„Naša planeta nam daje život i treba da je čuvamo... Prirodni zakoni su najjači zakoni i treba ih uvijek poštovati. Ako se poštuju prirodni zakoni, ne poštuju se nikakvi drugi zakoni. Ove godine nas je podržalo Ministarstvo kulture,država je stala nas i vjerujem da ćemo naredne godine imati još kvalitetniji Festival uz prisustvo učesnika i sa pratećim sadržajima”- rekao je organizator Drljević.

Bonus video: