Joanikije pozvao da se "na izborima smijeni vlast koja je uvela bezakonje", manji incident u Bijelom Polju

Nakon litije u Beranama, građani su se okupili ispred manastira Đurđevi stupovi

38165 pregleda 2540 reakcija 92 komentar(a)
Večeras ispred manastira Đurđevi stupovi, Foto: Tufik Softić
Večeras ispred manastira Đurđevi stupovi, Foto: Tufik Softić

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozvao je večeras sve građane koji su se nakon litije u Beranama okupili ispred manastira Đurđevi stupovi da izađu na izbore 30. avgusta i da u miru smijene vlast koja je uvela bezakonje.

Nekoliko hiljada građana okupilo se i večeras na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću oko 19 sati, odakle su krenuli u šetnju ulicama grada kojima su ranije išle litije.

Skupu je prisustvovao i nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, a na čelu kolone su bili guslari i pjesnici koji su nosili krst i gusle.

Večeras u Nikšiću
Večeras u Nikšićufoto: Željko Vuksanović

Građani koji protestuju protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nosili su ikone, crkvene barjake, trobojke i crvene crnogorske zastave, a sa razglasa su odjekivale crkvene pjesme.

Detalj iz Nikšića
Detalj iz Nikšićafoto: Željko Vuksanović

Skandirali su "Ne damo svetinje", ali i protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i direktora bolnice u Nikšiću Ilije Ašanina.

Policija je regulisala saobraćaj u ulicama kojima su se kretali građani.

Pjesnik Slavko Perošević je govorio svoje stihove o nikšićkim litijama, a upaljene su i baklje.

Skup je završen gdje je i počeo, a prema najavama na društvenim mrežama održavaće se i narednih večeri do 30. avgusta.

Prije litije u Bijelom Polju, večeras je u porti crkve Svetih Apostola Petra i Pavla, održana duhovna akademija prosvetara Crne Gore, pod nazivom "Vez", u kojoj su se prosvetari predstavili stihom, pjesmom i likovnima radovima.

Pored Branke Zečević i kamernog tria Irene Merdović, nastupili su pjesnici BIljana Keković-Joksimović, Mijodrag Čabarkapa, Miki Joksimović, Slobodan Čurović Apis.

U programu je učestvovao crkveni hor "Sveti Nikola".

Litija je u 19 časova krenula sa velikog platoa u Nikoljcu, do crkve svetih apostola Petra i Pavla.

Sa litije u Bijelom Polju
Sa litije u Bijelom Poljufoto: Jadranka Ćetković

Tokom litije došlo je do manjeg incidenta, kada je u dva navrata jedan muškarac krenuo na učesnike sa stisnutim pesnicama, provocirajući ih, nakon čega je intervenisala policija.

Više očevidaca je kazalo da je osoba koja je provocirala učesinke litije L.F.

Veliki broj građana učestvovao je u šetnji ulicama Pljevalja, proteestujući protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Građani su u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama krenuli ispred Crkve Svete Petke.

Sve vrijeme uzvikivali su "Ne damo svetinje", "Milo lopove", "Čuje se do nebesa nema više DPS-a", "Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora".

Protestna šetnja je završena ispred crkve svete Petke gdje se građanima, nakon obratio ispred Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja ljekar Dario Vraneš.

Kazao je da se u nedelju u Crnoj Gori sudaraju dva svijeta sudar Crne Gore i Montenegra.

"Jedan svijet je tradicionalna časna Njegoševska, ponosna, herojska Crna Gora a drugi svijet je obezboženi bogorušiteljski izdajnički Montenegro. Ovo je mali grad i mi se svi znamo. Sada je sekund do 12 da se spasi naš narod i naša crkva od ove režimske nemani koja je kidisala na našu vjeru i naše živote. Molim vas da shvatite da u nedelju nisu nikakvi stranački izbori nego odluka našeg opstanka. Svi vi braćo znate da je onaj nepomen iz vile Gorica izjavio prije neki dan da će da porazi SPC. Dali je potrebno nešto dalje govoriti", rekao je Vraneš.

On je kazao da se sjete ovih riječi prije nego što u nedjelju zaokruže bilo koga.

"Shvatite, da ne može i Milo i crkva. Izaberite jedno", rekao je Vraneš.

Kazao je da nigdje u svijetu sveštenici nisu proganjani kao u Crnoj Gori , a u Crnoj Gori nigdje kao u Pljevljima.

"Sada im neka režimska ološ spočitava da oni nisu naši. A čiji su oni ako nisu naši. Naši sveštenici su ovdje zbog nas da nas pričešćuju, krštavaju da našim bližnjima drže opjela. Oni zbog nas trpe torturu", rekao je Vraneš.

Kazao je da ne sumnja da će svi Pljevljaci u nedjelju sačuvati svoju čast a "braću Muslimane i Bošnjake" pozvao da ne grade svoju sreću na tuđoj nesreći.

"Sve ovo što Đukanović nama danas pokušava uraditi isto to će uraditi i vama čim bi mu se ukazala prilika. Prihvatite ispruženu bratsku ruku braće pravoslavaca i srušimo bratski ovaj prokleetnički režim. Ja sam svjesan da ću poslije ovog mog obraćanja vjerovatno završiti u zgradi kod Stražice ali sa ovog mjesta slugama režima poručujem da ću i u podrumu zgrade na Stražici biti slobodniji od njih", rekao je Vraneš.

Šetnja protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti održana je i u Andrijevici.

Bonus video: