Vrijednost izgradnje 3,9 miliona eura

Završena montaža trećeg stuba žičare prema Đalovića pećini: Vožnja će trajati šest minuta

Dinamika radova zavisiće od vremenskih prilika, ali i od savladavanja građevinskih izazova, s obzirom na činjenicu da se nekoliko stubova nalazi na prilično nepristupačnim planinskim lokacijama

3694 pregleda 4 komentar(a)
Montaža žičare, Foto: Uprava Za Javne Radove
Montaža žičare, Foto: Uprava Za Javne Radove

Izgradnja žičare prema Đalovića pećini kontinuirano napreduje, a proteklih dana završena je montaža trećeg stuba, na do juče nepristupačnom planinskom vrhu.

U dosadašnjem toku radova završena je montaža konstrukcije polazne stanice, prva dva noseća stuba i izgradnja servisnog objekta. Narednih mjeseci, kako su “Vijestima” kazali iz Uprave javnih radova, predstoji postavljanje novih stubova iznad Đalovića klisure.

Realizacija ovog strateški važnog projekta omogućiće punu turističku valorizaciju Đalovića pećine i njene okoline. Vrijednost izgradnje žičare je 3,9 miliona eura. Dužina žičare je 1,7 kilometara, imaće dvije gondole sa po osam mjesta, kapaciteta 75 putnika po satu. Vožnja preko klisure trajaće skoro šest minuta i biće veoma atraktivna za posjetioce.

Dinamika radova zavisiće od vremenskih prilika, ali i od savladavanja građevinskih izazova, s obzirom na činjenicu da se nekoliko stubova nalazi na prilično nepristupačnim planinskim lokacijama. Ukoliko ovi faktori budu na strani građevinaca, očekuje se da će najveći dio posla biti završen u drugoj polovini naredne godine.

Ukupna ugovorena vrijednost radova u okviru kompleksa Đalovića pećine je oko 23 miliona eura. Nedavno je završena izgradnja puta Bistrica - manastir Podvrh u dužini od 5,7 kilometara, vrijedna oko 4,2 miliona eura, a ranije i trafostanica 35/10 kV Bistrica, koja će napajati kompleks električnom energijom, u vrijednosti od 1,2 miliona eura.

U toku je rekonstrukcija puta Gubavač - Bistrica s izgradnjom mosta na rijeci Bistrici, s ugovorenom vrijednošću od pet miliona eura, kao i priprema tehničke dokumentacije za gradnju centra za posjetioce na obali Bistrice, u koji će biti investirano oko 900 hiljada eura.

Preporučujemo za Vas