Opština Tivat sve dublje tone u dugove kod Prve banke

Od 293.604 eura se čak 192.845 odnosi na formalno prihodovanje, ulazeći u svakodnevne minuse

5284 pregleda 60 reakcija 7 komentar(a)
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković

Uoči lokalnih izbora stanje u budžetu Opštine Tivat postalo je alarmantno - pokazuju podaci iz izvoda iz budžeta za period od 17. do 23. avgusta, koji su objavljeni na sajtu lokalne uprave.

Podaci pokazuju da su dnevni prihodi Opštine iz redovnih izvora gotovo presušili i da nema građana Tivta koji redovno uplaćuju svoje obaveze po osnovu poreza za nepokretnosti za ovu godinu, priliv novca u tivatski budžet bio bi i više nego simboličan.

Uz primitke od naplate poreza na nepokretnosti glavni dnevni prohodi Opštine Tivat su oni od tzv. overdraft kredita, odnosno popularnim jezikom rečeno, svakodnevnog odlaska u minus lokalne uprave Tivta kod njihovog glavnog finansijskog partnera - Prve banke Crne Gore. Tokom prošle nedjelje ti dnevni minusi kojima je lokalna administracija gradonačenika Siniše Kusovca (DPS) pokušavala da kako-tako zadrži dnevnu likvidnost budžeta, kretali su se od 802,5 do čak 182.510,59 eura koliko je uzeto overdraft kredita u petak, 21. avgusta.

Izvod opštinskog budžeta
Izvod opštinskog budžeta

Ovim do sada rekordnim dnevnim odlaskom u minus, administracija gradonačelnika Kusovca je u petak “zatvorila“ svoju redovnu mjesečnu kreditnu obavezu prema Prvoj banci u iznosu od 181.867,89 eura plus još 3.313,37 eura kamate, po osnovu kredita od dva miliona eura koje je kod te banke tivatska Opština uzela već u prvom kvartalu ove godine radi finansiranja budžetske potrošnje. To praktično znači da su tivatske vlasti gradsku kasu dovele u situaciju da svoje redovne kreditne obaveze mora podmirivati uzimanjem tzv. overdraft kredita odnosno odlaskom u minus, za šta su bankarske kamate po pravilu višestruko veće od kamatnih stopa na redovne kredite.

Koliko je situacija kritična, najbolje govori podatak da su kompletni budžetski prihodi Opštine Tivat u periodu od 17. do 23. avgusta bili 293.604 eura, ali se od toga čak 192.845 eura odnosi na iznose koje je Opština formalno prihodovala ulazeći u svakodnevne minuse kod Prve banke.

Znači da su objektivni - realni ukupni prihodi Opštine u toj sedmici bili tek nešto malo više od 100.000 eura. Istovremeno, ukupni budžetski izdaci u prošloj sedmici iznosili su 262.375,46 eura, odnosno 2,6 puta više nego što je u budžet istovremeno ušlo realnog, svježeg novca.

Iz lokalne DPS-SD-HGI uprave Tivta već duže vrijeme ne odgovaraju na pitanja “Vijesti“ u vezi sa stanjem opštinskog budžeta, kao i praksom svakodnevnog odlaska Opštine u minus kod svog glavnog finansijskog partnera - Prve banke.

Kusovac koji se sada, pred lokalne izbore u Tivtu, pomoću štapa i kanapa i svakodnevnih finansijskih akrobacija bori da kako-tako odloži neminovno proglašenje bankrota Opštine, je inače, 2018. pod vrlo sumnjivim okolnostima otpisao Porto Montenegru dug za komunalije prema Opštini od 5,6 miliona eura, “zaboravio“ je 1,9 miliona eura opštinskog novca na njenom računu u Atlas banci i dopustio da te pare tamo propadnu u stečaju te banke, a gradonačelnik je potpuno u međuvremenu potrošio je i par miliona eura “viška” novca koliko je Opština Tivat redovno iz godine u godinu, kao neutrošena sredstva iz prethodne godine, prenosila u svoj budžet.

Sada je gradska kasa Tivta - prije samo četiri godine jedne od najbolje stojećih opština u Crnoj Gori potpuno prazna, a lokalna DPS-SD-HGI vlast pred izbore ima ogromnih problema da kako-tako zadrži privid među svojim pristalicama od kojih je mnoge u međuvremenu zaposlila u lokalnoj upravi i njenim preduzećima, da je sve u redu i da će oni i dalje redovno primati nesmanjene zarade iz budžeta Opštine.

Bonus video: