Uprava: Potrebne hitne mjere za uništavanje i sprječavanje širenja leptiraste vaši

U Crnoj Gori prisustvo leptiraste vaši (A. Spiniferus) do sada je utvrđeno na području Bokokotorskog zaliva (prvo u Đenovićima, zatim Herceg Novom, Kumboru, Baošićima, Perastu i Tivtu), Budve (Lastva Grbaljska, Komoševina) i Bara (Šušanj)
118 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2018. 11:29h

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pozvala je proizvođače citrusa na primorju da hitno sprovedu fitosanitarne mjere u cilju uništavanja i sprječavanja širenja leptiraste vaši – Aleurocanthus spiniferus.

Kako su kazali, na citrusima na kojima se uoči prisustvo ovog štetnog organizma potrebno je: hitno orezati napadnute djelove i izvršiti spaljivanje na mjestu nalaza štetnog organizma; izvršiti hitno hemijsko tretiranje preparatima na bazi mineralnih ulja; obavljati vizuelne preglede u cilju što ranijeg utvrđivanja prisustva.

Preporučuje se, kako su dodali, odsijecanje i spaljivanje grančice ili, po potrebi, grane na čijim se listovima uočava jak napad (velika brojnost populacije), kao i suve, polusuve i ispucale grane i grančice, koje mogu biti posljedica ranijih napada, a koje su djelimično ili u potpunosti ostale bez lisne mase. Takođe, ističu, posebno je važno pobrati i uništititi sve neobrane ili zaostale plodove, a veće rane nastale orezivanjem treba premazati kalemarskim voskom.

Nakon orezivanja, navode iz Uprave, potrebno je dodatno izvršiti i hemijsko tretiranje orezane biljke uz primjenu drugih agrotehničkih mjera, poput đubrenja, u cilju bržeg oporavka.

"Hemijsko tretiranje se preporučuje kako u zasadima citrusa tako i na drugim biljkama domaćinima: ruža, bršljan, vatreni trn – Pyracantha coccinea, djevojačka loza- Partenocissus quinaquefolia, vinova loza, nar, lovor, glicinija, japanska mušmula. U Crnoj Gori prisustvo leptiraste vaši (A. Spiniferus) do sada je utvrđeno na području Bokokotorskog zaliva (prvo u Đenovićima, zatim Herceg Novom, Kumboru, Baošićima, Perastu i Tivtu), Budve (Lastva Grbaljska, Komoševina) i Bara (Šušanj)," navode iz Uprave, pozivajući sve držaoce citrusa i osjetljivog bilja da izvršavaju sve propisane mjere.

Galerija

Bonus video: