Bulatović: “Kolašin će biti grad u kojem će biti privilegija da se živi i radi”

"Tamo gdje se grade stanovi ima i budućnosti, a u ovom trenutku u Kolašinu se grade dvije stambene zgrade sa oko 80 stanova. Da bismo još više podstakli investicije, započeli smo projekat sistema za prečišćavanje otpadnih voda sa rekonstrukcijom kanalizacione mreže, kao i projekat unaprijeđenja vodosnabdijevanja”, rekao je Bulatović

3162 pregleda 4 komentar(a)
Sa proslave dana opštine, Foto: Opština Kolašin
Sa proslave dana opštine, Foto: Opština Kolašin

Kroz brojne projekte ostavaruje se naša vizija Kolašina, u kojem će narednih godina biti priviliegija da se živi i radi, poručio je, čestitajući sugrađanima 28. avgust, Dan opštine Kolašin, predsjednik Opštine Milosav Bato Bulatović.

Prema njegovim riječima lokalna vlast je u proteklom periodu „uprkos dugu od preko osam milona eura, koje je naslijedila, radila na tome da aktivira sve razvojne resurse opštine i bude značajna podrška građanima i privredi”.

„Budžet, koji je 2018. godine iznosio 2, 3 milona eura, ove godine smo povećali za 100 odsto i time stvorili uslove da kvalitetno podržimo poljoprivredu, žensko preduzetništvo, sport, kulturu, obrazovanje, ranjive grupe... Imali smo ozbiljnu podršku države, pa smo, uz sredstva iz našeg kašitalnog budžeta, uložili više od 600.000 eura u razvoj saobraćaj."

"Tamo gdje se grade stanovi ima i budućnosti, a u ovom trenutku u Kolašinu se grade dvije stambene zgrade sa oko 80 stanova. Da bismo još više podstakli investicije, započeli smo projekat sistema za prečišćavanje otpadnih voda sa rekonstrukcijom kanalizacione mreže, kao i projekat unaprijeđenja vodosnabdijevanja”,rekao je on.

Bulatović je najavio da će Kolašin ”kao grad gdje su udareni temelji obnove državnosti Crne Gore, uskoro dobiti i državni muzej u zgradi gdje je održano zasijedanje ZAVNO-a”.

Dan opštine sugrađanima i odbornicima je čestitao i predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić.

“Protekle mjesece, nažalost, obilježila je pojava koronavirusa koji je ostavio posledice na čitavu planetu, pa tako i na Kolašin i Crnu Goru. Zato koristim priliku da svim građanima Kolašina odam priznanje za odgovornost i poštovanje mjera i preporuka NKT-a u dosadašnjem periodu. Odgovorno ponašanje naših sugrađana imalo je za rezultat veoma mali broj oboljelih i zaraženih u Kolašinu. Humanost i solidarnost, kao i razumijevanje i razboritost koje su građani Kolašina pokazali do sada, moraju se nastaviti i ubuduće”- poručio je Đukić.

Kako je kazao, “protekli period je pokazao da je lokalna samouprava učinila velike napore kako bi unaprijedila život na teritoriji opštine Kolašin”.

Minule godine, tvrdi on, „ostvareni su rezultati u mnogim oblastima, od kojih će neki biti zabilježeni i kao istorijski”.

„Popravka seoskih i gradskih saobraćajnica, podrška poljoprivredi, turizmu, sportu i kulturi, najvećeg su obima u poslednjih 10 godina. Veliki uspjeh lokalne samouprave ostvaren je dobijanjem domaćinstva MOSI igara. Prvi put u svojoj istoriji Kolašin će biti domaćin najveće amaterske sportske manifestacije na Balkanu i ugostiti oko 3.000 sportista iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Istorijski uspjeh smo ostvarili i dobijanjem novca iz IPA fondova Evropske unije. Po prvi put Opština Kolašin je pisanjem projekata prekogranične saradnje, uspjela da obezbijedi ova značajna sredstva iz evropskih fondova”- istakao je predsjednik SO.

Istorijski značaj, tvrdi on, “imaju i državni projekti na teritoriji opštine Kolašin. Trenutna ulaganja Vlade Crne Gore u infrastrukturu kolašinske opštine, kazao je Đukić, najobimnija su u posleratnom periodu.

“Zahvaljujući tome, Kolašin je najveće gradilište na sjeveru Crne Gore i grad sa vidljivim ekonomskim potencijalom i perspektivom u budućnosti. Osim kvalitetne saradnje sa Vladom Crne Gore i drugim državnim organima, možemo biti ponosni i na činjenicu da je u proteklom periodu unaprijeđen ukupan društveni ambijent u Kolašinu. Uspjeli smo da povratimo povjerenje u lokalne institucije i nametnemo novu političku praksu da lokalna samouprava bude servis svih građana, bez obzira na političku pripadnost”- tvrdi predsjednik SO.

On je rekao I da među izazove koji očekuju lokalnu samopupravu u narednom periodu su I “očuvanje zdravlja građana, unapređenje komunalne, vodovodne i saobraćajne infrastrukture, kao i sportske infrastrukture na Lugu….” “Nastavit ćemo i dalje da snažno podržavamo kulturne, turističke i sportske manifestacije u našem gradu. Bićemo oslonac svim mladim ljudima iz Kolašina namjerenim da uče, stvaraju i unapređuju sebe i našu zajednicu”- obećao je Đukić.

Zbog epidemiološke situacije svečana sjednica SO, povodom Dana opštine, kao I kulturno umjetnički program nijesu organizovani. Dan opštine je obilježen dodjelom opštinskih nagrada, koje su ove godine zaslužili Škola za osnovno muzičko obrazovanje (ŠOMO), Milan Marković, predsjednik organizacije Crvenog krsta (CK) u tom gradu, ženska pjevačka grupa „Đude” KUD „Mijat Mašković”.

Dodijeljene su i i „nagrade mladima”.

Među nagrađenima su Darinka Vlahović, najbolja studentkinja završne godine fakulteta, Jelena Miladinović, najbolja učenica završnog razreda osnovnih škola i Jana Rakočević, najbolja učenica završnog razreda srednje škole. Anđela Ivanović je najbolja mlada sportiskinja.

Bonus video: