DIK plaća 70.000 eura: Bilo je još opcija, ali Hilton je Hilton

Iz CGO kažu da sumnjaju da je u ovom slučaju došlo do zloupotrebe službenih ovlašćenja

35134 pregleda 211 reakcija 21 komentar(a)
Zasjedaju u najprestižnijem podgoričkom hotelu, Foto: Luka Zeković
Zasjedaju u najprestižnijem podgoričkom hotelu, Foto: Luka Zeković

Za dvije sale, koje će 67 dana koristiti Državna izborna komisija (DIK) platiće Hotelu “Hilton” 70.000 eura, a ta sredstva isplaćuju se iz tekućih budžetskih rezervi Vlade Crne Gore.

To potvrđuje dokumentacija koju je DIK uputio Centru za građansko obrazovanje (CGO), odgovarajući na zahtjev za slobodan pristup informacijama (SPI) te NVO.

Iz CGO “Vijestima” su kazali da dokumentacija ukazuje i da DIK nije sproveo postupak javnih nabavki u skladu sa zakonom.

Da za potrebe DIK odobri isplatu 70.000 sredstava, Vlada je odlučila prije dvije sedmice, nakon što su iz Komisije obavijestili Skupštinu i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) “da je zbog epidemiološke situacije i zdravstvenih preporuka morala da za rad na sprovođenju parlamentarnih i lokalnih izbora obezbijedi prostorije u skladu sa epidemiološkim standardima u koje mogu biti smješteni svi očekivani učesnici u izbornom procesu”.

Iz CGO zahjevom za SPI tražili su informacije koje se odnose na proceduru i uslove zakupa.

Pitali su i da li je DIK pokušao da “prije zakupa skupe sale u ovom hotelu nađe rješenje kroz korišćenje nekog prostora u državnom vlasništvu”.

“Ugovor sa hotelom ‘Hilton’, koji smo konačno dobili od DIK-a, potvrdio je da se cjelokupni iznos koji je opredijeljen iz tekućih budžetskih rezervi Vlade u iznosu od 70.000 eura odnosi na korišćenje dvije sale za potrebe održavanja sjednica DIK-a za parlamentarne izbore. Sam uvid i u ovu nepotpunu dokumentaciju osnažuje naše sumnje da DIK u ovom slučaju uopšte nije sproveo postupak javnih nabavki u skladu sa Zakonom. U odluci o ovom poslu providno se pokušava izigrati Zakon o javnim nabavkama pozivanjem na izuzetak koji se odnosi na kupovinu i zakup zemljišta, građevinskih objekata i druge nepokretne imovine”, kazao je “Vijestima” Damir Suljević.

On je dodao i da se u konkretnom slučaju “ne radi o uzimanju u zakup sale kao nekretnine, već o nabavci usluge korišćenja hotelske sale sa pratećim sadržajima i uslugama u vidu redovnog servisa hotelskog osoblja i osvježenja za prisutne na sjednici”.

“Što je po Zakonu moralo biti predmet javne nabavke. Ukoliko je korišćenje hotelske sale - zakup nepokretnosti, onda bi i korišćenje hotelske sobe takođe bilo zakup nepokretnosti. To znači da bi ovlašćeno lice hotela trebalo sa gostom da ide kod notara radi ovjere ugovora svaki put kad se uzima hotelska soba. Svi znamo da to nije slučaj, kao i što DIK zna da je pokušao da izigra Zakon o javnim nabavkama”, rekao je Suljević.

Prema njegovim riječima, “iako je pokušao da se sakrije iza zakupa, DIK ni tu proceduru nije sproveo zakonito”.

“Ugovor o zakupu koji nije ovjeren od strane nadležnog državnog organa je apsolutno ništav i ne proizvodi pravno dejstvo prema izričitim odredbama Zakona o obligacionim odnosima, a ovaj sporni ugovor nije ovjeren. Prema tome, DIK je doveo u zabludu Vladu Crne Gore tražeći za ništavi pravni posao iznos od čak 70.000 eura”, rekao je on.

Iz CGO su kazali da je 70.000 “enormno visoka cijena” za ovu svrhu i da, ako se računica svede na dnevni nivo i vrijeme trajanja ugovora, DIK “Hiltonu” za dvije sale dnevno plaća 1.044,77 eura.

“Odnosno dosad za 49 dana korišćenja ovih sala DIK je, prema našoj evidenciji, koristio 27 dana, što znači da je to po danu bilo 1.896,04 eura ili dvije i po osnovne neto plate ljekara specijalista. Naša provjera cijena na tržištu ukazuje da se adekvatan prostor mogao obezbijediti za višestruko manji iznos”, kazali su iz CGO.

Iz te organizacije kazali su da iz DIK nisu dobili odgovor na pitanje da li su pokušali da nađu neki javni prostor koji može koristiti bez naknade ili uz simboličnu naknadu, “poput Stare zgrade Vlade koja ima sale, i u kojima je i ova Vlada održala sjednicu tokom pandemije”.

U Odluci o zaključivanju ugovora, koju potpisuje predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović i u koju su “Vijesti” imale uvid, pored ostalog, navodi se da je DIK prije konačnog izbora “Hiltona” razmotrila “više raspoloživih opcija”.

Iz DIK, međutim, nisu odgovorili na pitanja redakcije koje konkretno opcije su u pitanju i šta je odlučilo u korist bivšeg Hotela “Crna Gora”, u čiji je ribrending u “Hilton” kompanija “Normal” Žarka Burića investirala 47 miliona eura. Novi hotel otvoren je u septembru 2016, a vrpcu je presjekao tada premijer, aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Iz CGO ukazuju i da je DIK ugovor o zakupu zaključio prije nego su imali obezbijeđena sredstva i prije nego su poslali zahtjev Vladi. Zahtjev je upućen 12. avgusta, više od mjesec nakon zaključenja i primjene ugovora.

“Podsjetiću i da za zakup poslovnog prostora od više stotina metara kvadratnih neke agencije, uprave i zavodi u centru Podgorice, i to u novijim i vrlo prestižnim zgradama, plaćaju na godišnjem nivou između 40.000 i 70.000 eura, dok će DIK za 67 dana zakupa za potrebe svojih sjednica potrošiti 70.000 eura. Ako opet to prevedemo na osnovne neto plate ljekara specijalista, DIK će samo za ove potrebe i za 67 dana državni budžet koštati 90 neto plata ljekara specijalista”, kazao je Suljević.

CGO je, kako je rekao, predala Tužilaštvu krivičnu prijavu, a najavili su i njenu dopunu.

“Jer sumnjamo da je u ovom slučaju došlo do zloupotrebe službenih ovlašćenja lica u DIK-u... Čini se da su sjednice ovog sastava DIK-a, kad se sračuna korišćenje sale, pa naknade, dnevnice i putni troškovi članova DIK-a, koji su opet posebna priča, najskuplje sjednice jedne institucije u istoriji Crne Gore, a jedan od rezultata je da mi danas, dva dana prije izbora, ne znamo kako će glasati lica u samoizolaciji, jer ni poslije toliko zasjedanja, DIK nije došao do zakonitog i bezbjednog rješenja”, rekao je on.

Parlamentarni izbori zakazani su za 30. avgust.

Bonus video: